Globális zsarolóhullámot indítottak a szerverek ezreit támadó bűnözők

Olaszország szerint nincs bizonyíték arra, hogy a globális támadássorozat mögött valamelyik állam állna.

Zsarolóvírus bevetésével globális támadáshullámot indítottak szerverek ezrei ellen kiberbűnözők – az olasz kormány és a helyi hatóságok, valamint az olasz kiberbiztonsági ügynökség figyelmeztettek erre elsőként, közölve, hogy a hackerek a VMware ESXi szoftver futtató szervereket vették célba világszerte.

Az olasz kormány szerint nincs rá bizonyíték, hogy a támadások mögött valamelyik állam vagy annak megbízottja állna, továbbá egyetlen nagyobb olasz intézmény vagy cég sem szenvedett el károkat.

A február 3-án indított támogatások azonban számos országot elértek, egy 2 évvel korábban már ismert hibát céloztak meg. Így értelemszerűen azok jártak pórul, akik nem fogadták meg a tanácsokat, és nem tartották naprakészen a rendszereiket. A VMware megerősítette, hogy a frissítést már 2021-ben kiadták, és sürgették az ügyfeleiket, hogy frissítsék rendszereiket.

Láthatóan nem került erre sor mindenhol, így szerverek ezreit sikerült megtámadni Franciaország, az USA-ban, Olaszországban, Németországban, Finnországban és Kanadában is. Kiberbiztonsági szakértők szerint bár hatékony volt a támadás, de sokan könnyen mindent helyreállítottak, rövid időn belül.

Várhatóan nem mostanában zárul le az ügy, folyamatosan derülnek ki részletek. Érintett például Florida állami bírósági rendszere, továbbá számos amerikai és európai egytem is.

Azóta történt

Előzmények