Az amerikai kormányt is elérte a világszintű MOVEit-hackbotrány

Még mindig sorra kerülnek elő azok a cégek, nevek, amelyek érintett a MOVEit-botrány. Az amerikai kormányt is utolérte.

Eleinte úgy tűnt, hogy a MOVEit-hackbotrány is csak egy lesz a sok közül, amelyek napi-heti rendszerességgel robbannak ki. Végül aztán sorra kerültek elő a meglepően nagy nevek, amelyek dolgozóinak ezreit érinti az ügy. Eleinte úgy tűnt, főleg a briteket érinti, de nem csak a BBC, a British Airways és az Ofcom volt gondban.

Milliószámmal emelkedik folyamatosan az áldozatok tábora, legutóbb például a legnagyobb amerikai nyugdíjalap, a Calpers, valamint a Genworth Financial biztosító is közölték, hogy a tagjaik és ügyfeleik személyes adatait ellopták.

Az adatlopás mindkét esetben a külsős PBI Research Services hibája miatt következett be, a hackerek így lopták el tőlük az ügyféladatokat.

A MOVEit az egyik legnépszerűbb fájlküldő szolgáltatás volt, világszerte széles körben használták a cégek érzékeny, bizalmas adatok megosztására. A sérülékenység révén a Calpersnél 769 ezer tag, a biztosítónál 2,5-2,7 millió ügyfél adatait lopták el. A cégek rendszereit a támadás nem érintette.

Amellett, hogy a fentebb említett BBC-t, British Airwayst és Ofcom médiahatóságot is elérte a botrány, a Shellt is érintette, továbbá az amerikai kormányt szintén. Az USA energiaügyi minisztériuma több zsarolólevelet is kapott már, atomhulladék kezelésével és tudományos oktatóközponttal kapcsolatban is, mind MOVEit-lopás révén eltulajdonított adatokkal kapcsolatos.

Szakértők szerint még a legbiztonságosabbnak gondolt amerikai kormányzati ügynökségek is szenvednek, ha effajta zsarolótámadásokról van szó. A zsarolóbandák pedig egyre jobban vadásznak a külsős felek által biztosított, népszerű eszközök hibáira, sérülékenységeire.

Azóta történt

Előzmények