Nagy bírságot kaphat a TikTok, vizsgálatot indított az EU

A gyermekvédelemmel kapcsolatos online tartalmi törvények és az átlátható hirdetések kapcsán indul a vizsgálat, aminek a vége nagy büntetés lehet a TikTok számára.

Az EU vizsgálatot indított a TikTok ellen: arra kíváncsiak, megszegte-e a cég az online tartalmakhoz kapcsolódó törvényeket, amelyekkel a gyerekeket védenék, továbbá biztosítják-e az átláthatóságot a hirdetések kapcsán. A vizsgálat vége egy nagy büntetés lehet.

Thierry Breton közölte, a vizsgálat mellett azután döntött, hogy elemezte a cég kockázatkezelési jelentését és az információkérésekre adott válaszait. A gyermekek védelme kapcsán felmerül, hogy a platformot függőségre tervezték, nézik az életkori megerősítés, az algoritmusok, az alapértelmezett magánszféra-beállítások és képernyőidő-korlát témákat is.

A DSA értelmében az ilyen nagy online platformok és keresők kötelesek többet tenni az illegális tartalmak visszaszorítása és a közbiztonságra veszélyt jelentő elemek felszámolása kapcsán. A ByteDance a globális bevételének 6 százalékát kitevő bírságot is kaphat, ha az EU szerint megszegte a DSA-t.

A TikTok azt mondja, folytatja a munkát a szakemberekkel, biztonságban akarják tudni a fiatalokat a platformon, mindezt pedig részletesen elmagyarázzák az EB-nek. Szerintük úttörőek a fiatalok védelmét célzó funkciókban és abban, hogy a 13 év alattiakat ne enegedjék a platformra.

Ez az EU második ilyen DSA-alapú vizsgálata, az első az X ellen indult.

Azóta történt

Előzmények