Intelligens robot járja az óceánt

gulperIntelligens vezérlőszoftverének segítségével saját maga tervezi meg tudományos vizsgálatait egy mélytengeri kutatásokra tervezett robot – adta hírül a BBC. A Gulper AUV (önjáró víz alatti jármű) névre keresztelt rakéta formájú gépezetet már be is vették káros algatelepek feltérképezésének céljából.

A robot gyakorlatilag teljesen önállóan dolgozik, csupán a megfelelő információgyűjtéshez kap segítségül programkódokat lebocsátása előtt. Miután útnak indították, maga keresi fel a célterületet, a küldetés ideje alatt pedig folyamatosan pásztázza környezetét saját magára veszélyes áramlatok és fizikai akadályok után kutatva.

Thom Maughan, a fejlesztésekért felelős kaliforniai akvarisztikai intézet tagja elmondta: a Gulper lelke a T rex szoftver, amely hasonlóan felügyeli és vezérli a szerkezetet, mint a NASA saját rendszere teszi ezt a Marson barangoló roverek esetében. Nagy különbség azonban, hogy a vörös bolygón már jó ideje szolgálatot teljesítő gépek nem vitték magukkal a teljes szoftvert, az a NASA szerverein fut – míg a Gulper testébe a lelkét is bele lehetett csomagolni. „Megkapja a maga feladatcsomagját, kiúszik, felméri a terepet, döntéseket hoz, aztán visszahozza az adatokat” – ismertette a robot képességeit Maughan.

A technológia nagy segítség a tudósoknak. „Korábban kénytelenek voltunk egy teljes napra vízre bocsátani egy hajót legénységestül, akik maguk gyűjtötték be az adatokat. Most csak kivisszük Gulpert a kikötőbe, és útjára bocsátjuk. Egy nap múlva visszatér, mi pedig letöltjük róla az adatokat.”

Azóta történt

Előzmények