A robotrendőr fogta el a tolvajt

Nemrég számoltunk be arról, hogy Nagy-Britanniában egy projekt keretében bizonyos régiókban fel kívánják használni a háborús fejlesztésnek számító pilóta nélküli repülőgépeket (UAV) a bűnüldözésben, mivel azt remélik tőlük, hogy sok esetben (közlekedési vétségek, tüntetések megfigyelése, szántóföldi lopások, illegális szemétlerakás) ezek a földfelszínről nem látható magasságban repülő, kiváló kamerákkal felszerelt eszközök jelentős mértékben segíthetik a rendőrök munkáját.

Habár az akkori hírek még csak tervekről szóltak, a brit sajtó ma arról számolt be, hogy megtörtént az első olyan letartóztatás, melyet a megfigyelő UAV-ok segítségével hajtottak végre: elfogtak egy kamaszt, akit gépkocsilopással gyanúsítanak; a közleményben azt írják, hogy január 26-án a gyanúsított a  helyszínen elfogott társaival egy Renault Cliót készült meglovasítani.

UAV

A hírek szerint a merseyde-i rendőrség már két éve alkalmaz ilyen gépeket (bár a konkrét eszközt csak november óta), s most egy olyan gyanúsítottat fogtak el, aki láthatóan egy autót akart ellopni, ám a sűrű ködben eltűnt a rendőrök elől. De mivel az operátorok által felügyelt UAV nemcsak kiváló minőségű kamerával, hanem a infrakeresővel is el van látva, ezért a srácot megtalálták azon a bokros részen, ahol elrejtőzött.

Egy ilyen szerkezet 40 ezer fontba (körülbelül 12,5 millió forintba) kerül, de a merseyside-i rendőrség szerint ez a befektetés elenyésző ahhoz képest, amibe a hasonló feladatot ellátó, ember által vezetett helikopteres megfigyelés kerül.

Az Air Robotot már eddig is sokszor bevetették (nem ritkán a szélsőségesnek nyilvánított csoportok tüntetései alatt), de a bejelentés szerint ez az első eset, hogy közvetlenül a gép segítségével tartóztattak le valakit.

Az eset fenti körítésű bejelentése azonban nyilván nem független attól, hogy a kenti rendőrség kezdeményezésére erős lobbiharc indult annak érdekében, hogy a londoni olimpia idejére minél több helyen alkalmazzanak UAV-okat.

Azóta történt

Előzmények