Európában is épít egy szupergyors hálózatot a Google

A Google „igen közel áll ahhoz”, hogy Európában is elindítson egy az amerikai vállalkozásukhoz hasonló hálózatfejlesztési projektet – nyilatkozta ma a The Wall Street Journal információi szerint David Drummond, a vállalat vezető jogtanácsosa és alelnöke Párizsban, a francia ipari minisztériumban tett látogatása után. Drummond ennél többet nem árult el, sem azt, hogy melyik országban építenének szupergyors széles sávú hálózatot, sem azt, hogy mikorra tervezik a projekt megindítását.

Ahogy tavaly beszámoltunk róla, a Google a tervek szerint kiépít az USA-ban egy új száloptikás hálózatot, mely legalább félmillió ember számára biztosítja az 1 Gb/s-os kapcsolatot. Ez a sebesség hússzorosa lenne az Egyesült Államok legnagyobb szolgáltatója, az AT&T által biztosított leggyorsabb kapcsolatnak (s ezerszerese az ország legolcsóbb szolgáltatói által biztosított hozzáférés sebességének). A tervezési munkálatok már meg is kezdődtek a nagy versenyben kiválasztott Kansas Cityben.

Kansas City

Habár az alelnök úgy fogalmazott, hogy még csak „fontolgatják” a projekt megindítását, a terv – különösen, ha minisztériumi látogatást és azt követő nyilatkozatot együtt nézzük – valós lehet. A legvalószínűbb az, hogy a Google-nak ugyanazok a motivációi kontinensünkön, mint az Egyesült Államokban: a kiemelt városokban megvalósítandó igen nagy sebességű hálózatok egyrészt jó reklámot jelentenek a cégnek, másrészt azt remélik ettől a lépéstől, hogy nyomást gyakorol a hálózatfejlesztéseket nem kellőképpen serkentő kormányzatra. A hír egyébként érdekesen cseng össze a minapi bejelentéssel, mely szerint az EU kiemelten nagy támogatást nyújt az unió országaiban a hálózatfejlesztésekhez.

Azóta történt

Előzmények