ENSZ-állásfoglalás a széles sávú internet fejlesztéséről

Az ENSZ illetékes bizottsága (Broadband Commission for Digital Development) tegnap kiadott egy dokumentumot, melyben felszólítják a kormányzatokat és az ipari szereplőket, hogy 2015-re biztosítsák azt, hogy a fejlődő világ lakosságának legalább a fele már széles sávú internetet használhasson, mivel ennek központi szerepe lehet a gazdasági növekedés és a munkahelyteremtés elősegítésében.

A bizottságot az ENSZ tudományos és kulturális ügyekkel foglalkozó szervezete (UN Educational Scientific and Cultural Organization – UNESCO), illetve a szintén az ENSZ égisze alatt működő Távközlési Unió (UN International Telecommunications Union – ITU) állította fel tavaly. A széles sáv problémája (Broadband Challenge) című dokumentumot egy Genfben megtartott magas szintű vezetői tanácskozás után adták ki. Az összejövetelen iparvállalatok vezetői, kormányzati tisztviselők, nemzetközi ügynökségek képviselői, akadémiai és fejlesztéssel foglalkozó szervezetek tagjai vettek részt.

„Létfontosságú, hogy senkit ne zárjunk ki az általunk épített új, tudásalapú társadalmakból. Úgy véljük, a kommunikáció nem csak emberi szükséglet, hanem jog is” – írják az állásfoglalásban. Hogy ezt a jogot mihamarabb biztosítsák, a következő fő célokat jelölték ki:

  • 2015-re a fejlődő országok lakosságának a fele, az ottani háztartások 40 százaléka használjon széles sávú internetet – a leginkább elmaradott országok esetében ez az elérendő cél a 15 százalékos hozzáférés
  • a szolgáltatások megfizethetőek legyenek, ami azt jelenti, hogy például a havi előfizetési díj ne legyen magasabb, mint a havi átlagkereset öt százaléka
  • a távközlési iparág dolgozzon ki innovatív üzleti modelleket a célok megvalósítására
  • a kormányzatok mindent tegyenek meg a szabályozás területén, hogy a vízió valóra válhasson (ne korlátozzák a piacot, engedélyezzék az új szereplők belépését, kedvező adózási környezetet teremtsenek)

A dokumentum a fentieken kívül kitér arra is, hogy a széles sávú internet adta lehetőségeket miképp kell az emberek javára felhasználni: az egészségügyi ellátás, az oktatás korszerűsítése, a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok (idősek, a bármilyen okból helyhez kötöttek, a speciális nevelési igényűek, az alacsony iskolázottságú munkavállalók, a szegény vidéki földművelő közösségek tagjai stb.) felemelkedésének biztosítása.

Azóta történt

Előzmények