Milliárdokból gyorsítaná az internetet az EU

Hét év alatt összesen 9,2 milliárd euróval (azaz körülbelül 2700 milliárd forinttal) tervezi támogatni az ambiciózus páneurópai szélessáv-fejlesztési célok megvalósítását az Európai Bizottság (EB) – tudta meg a BBC. Az összeg nagyobb részét elsősorban a nehezen behálózható területek internetes infrastruktúrájának kiépítésére fordítanák, kisebb részét pedig egyes szolgáltatások egységes európai piacának megteremtésére.

Amint arról beszámoltunk, a második Barroso-bizottság digitális politikáért felelős alelnöke, Neelie Kroes által meghatározott cselekvési terv legfontosabb eleme az internet-hozzáférés alapszolgáltatássá tétele az EU-n belül. A stratégia szerint 2013-ra el kell érni, hogy minden uniós állampolgárhoz eljusson valamilyen széles sávú internet, 2020-ra pedig a mindenki számára elérhető sávszélesség-minimumot 30 Mbps-ra tervezik feltornászni úgy, hogy az európai lakosság fele ennél jóval gyorsabb, legalább 100 Mbps-os sebességgel kapcsolódik majd.

A BBC szerint az e célok eléréséhez szükséges fejlesztések felgyorsítását célzó grandiózus támogatási csomagról szóló javaslatot Brüsszel holnap fogja beterjeszteni az Európai Parlamentnek. Az EB hangsúlyozza: a széles sávú internet Európa gazdasági fejlődésének alapja és versenyképességének záloga.

A tervek szerint 2014 és 2020 között az alapból 7 milliárd euró fordítanának közvetlenül a széles sávú infrastruktúra fejlesztésérére. Brüsszel úgy számol, hogy a támogatás ösztönzőleg hat majd a beruházásokra, és az összeg legalább 50 milliárd eurónyi tagországi, önkormányzati és vállalati forrást nyit majd meg.

Azóta történt

Előzmények