A Google a kábeltévéüzlet felé kacsingat

Az internetes mintavárosnak szánt Kansas Cityben a Google nemcsak ultragyors hálózatot épít ki, hanem azt is fontolgatják, hogy itt önálló kábeltévés szolgáltatást is indítanának – értesült belső forrásból a Wall Street Journal.

Az információk szerint azért vágnának bele egy eddig tőlük távol álló, jövedelmező (az USA-ban évi 150 milliárd dolláros forgalmú az iparág), ám egy maximálisan telített piacon indítandó vállalkozásba, mivel szakértők szerint hiába lesz kiemelkedően gyors az általuk épített hálózat, ez kereskedelmileg még önmagában nem elegendő. A meglehetősen konzervatív fogyasztói szokások miatt csak akkor lehet sikeres ez a megoldás, ha a jelenlegi trendnek megfelelően a televízióval és a telefon-előfizetéssel együtt kínálják csomagban.

Ahogy korábban az IT café is beszámolt róla, a Google tavaly hirdette meg promóciós akcióját, és végül 1100 pályázó város közül választották ki Kansas Cityt, ahol a tervek szerint a Google Fiber projekt keretében minden otthont ellátnak egy 1 Gb/s-os internetkapcsolattal. A Journal tudósítására a cég szóvivője egyetlen mondattal reagált, melyben elmondta, hogy jelenleg még kidolgozás alatt áll az üzleti modell, vagyis hogy milyen termékeket kínálnak majd az új hálózaton. Annyit lehet még tudni, hogy állítólag egy neves tévés szakembert már felkértek, hogy az esetleges kínálatról tárgyaljon a nagy stúdiókkal. Egyébként ezekről a tervekről, az üzleti feltételekről eddig még szinte semmi nem szivárgott ki, a helyszín kiválasztása után a Google képviselői csak annyit mondtak, hogy a szolgáltatás ára nagyjából annyi lesz, amennyit a többi szolgáltató is kér.

A tudósítás hatására azonnal megindultak a spekulációk, hiszen a reklámiparban erős Google egy ilyen lépéssel hatalmas kihívás elé állítaná a kábeltévés piac szereplőit, még akkor is, ha csak demonstrációként valósítanák meg egyetlen városban a saját kábeltévé-szolgáltatást. Maga a Journal újságírója is azon morfondírozik, hogy az egyébként jelen állapotában bukásnak számító Google TV is nagy lökést kaphatna egy ilyen modellben, ha a Google összekapcsolná a hagyományos kábeltévés kínálattal terméke promócióját.

Azóta történt

Előzmények