Ellenőrizd az internetszolgáltatót, a Google segít!

A Google egy olyan eszköztár kifejlesztésén dolgozik, mely lehetővé tenné a széles sávú internetkapcsolattal rendelkezők számára, hogy leellenőrizzék: szolgáltatójuk vajon lassítja-e az adatforgalom sebességét – tudható meg a The Register riportjából, melyre gyorsan felfigyeltek az IT-lapok.

A Google általános irányelvekért felelős igazgatója (Senior Policy Director), Richard Whitt pénteken az Innovation ’08 elnevezésű konferencián azt mondta egy vita folyamán, hogy egy olyan szoftvert készítenek, mellyel az előfizetők ellenőrizhetik a szolgáltatókat, s így azokat rákényszeríthetik, hogy a hálózaton zajló folyamatokról tájékoztassák a felhasználókat. Az igazgató beszámolt arról is, hogy mindezt azért teszik meg, mivel a Google véleménye szerint egy nem semleges internet stagnálásra kényszerítené az internetes fejlesztéseket, s a tartalom- és alkalmazásdiszkrimináció, illetve a bizonyos szolgáltatásokért esetlegesen beszedett extra díjak károsak a fejlődés szempontjából, s az ez ellen folytatott a küzdelembe be akarják vonni az átlagos felhasználókat is. De figyelmeztetett a nehézségekre is: „Az ellenünk felsorakozó csapatok léteznek. Már régóta. Pénzük bőven van. Washingtoni kapcsolataik pedig erősek.” Whitt arról nem beszélt, hogy mikorra lesz kész ez az eszköz, de utalt arra, hogy már dolgoznak rajta egy ideje.

Az Egyesült Államokban a szolgáltatói beavatkozás (forgalomlassítás) ügye tavaly augusztusban került igazán terítékre, amikor az AP hírügynökség bebizonyította, hogy a Comcast bizonyos p2p-adatáramlásokat korlátozott. Ennek következtében a Szövetségi Távközlési Bizottság vizsgálatot indított, melynek lezárulta után májusban törvénymódosítási tervezetet nyújtottak be a Kongresszusnak, hogy a trösztellenes szabályozást úgy módosítsák, hogy a tartalomra, alkalmazásokra és szolgáltatásokra vonatkozó blokkolásokat, lassításokat, megkülönböztetéseket tiltsák meg a szolgáltatóknak, illetve ne engedjenek extra díjakat beszedni.

A The Register elemezte – meglehetősen agresszív és lesajnáló stílusban – a vitán szintén jelen lévő George Ou hálózatokkal foglalkozó szakember szavait is, akit gyakorlatilag a szolgáltatók bérencének állítottak be. Ebből természetesen újabb polémia keletkezett. Ou blogjában reagált a vádakra, s hosszan (és indulatosan) fejti ki, hogy ha teljes mértékben korlátozzák a szolgáltatók priorizálási jogát, akkor az gyakorlatilag a hálózatok minőségének katasztrofális visszaeséséhez vezetne, hiszen a hektikus adatfolyamok és az extrém jelenségek menedzselése alapfeladata egy szolgáltatónak.

Folyt köv. Vagy nem?

Azóta történt

Előzmények