A fájlcserélők fizetni fognak a többletforgalomért

Az Egyesült Államok legnagyobb internetszolgáltatója, az AT&T már a nyáron közzétette, hogy vége a valóban korlátlan hozzáférésnek náluk is. Mivel a cég állítása szerint hálózati forgalmuk 50 százalékát felhasználóik 5 százaléka generálja, a kiegyensúlyozatlanság mérséklése céljából új rendszert kívánnak bevezetni: limitálják az előfizetéshez járó letöltési mennyiséget (ez jelenleg korlátlan), s a határt átlépők, a „nagy fogyasztók” egységárat fognak fizetni a további gigabájtokért.

A vállalat tegnap jelentette be, hogy kidolgozták az új rendszert, s kísérleti jelleggel a nevadai Renóban elindítanak egy három hónapos tesztüzemet. Az AT&T széles sávú hálózatainak többsége DSL, s úgy tervezik, hogy az adott sebességtől függően állapítják meg a plusz költséggel még nem járó, havonta maximálisan letölthető adatmennyiséget. Ez a leglassabb szolgáltatástípusnál (768 Kb/s) 20 gigabájt, a leggyorsabbnál (10 Mb/s) 150 gigabájt lesz. Minden ezen felül letöltött gigabájtért 1 dollárt számláznak ki. A tervek szerint az AT&T egyrészt természetesen lehetővé teszi a felhasználóknak forgalmi adataik nyomon követését, illetve mindenkinek küldenek egy figyelmeztetést, aki elér a limit 80 százalékát.

Az intézkedésre az AT&T (és több szakértő) szerint azért van szükség, mivel az elmúlt néhány évben a videotartalmak, filmek fel- és letöltése drámai mértékben megnövekedett, s ezek komoly leterheltséget jelentenek a hálózatoknak. Ám csak a felhasználók töredéke „űzi nagyban az ipart”, tehát kevesen generálnak extrém méretű adatforgalmat, viszont az általuk lefoglalt sávszélesség miatt a hálózati forgalom optimalizálása mellett is előfordul, hogy csúcsidőszakokban azok, akik nem töltenek le ekkora mennyiségben, rosszabb minőségű szolgáltatást, lassabb kapcsolatot kapnak.

A másik nagy szolgáltató, a P2P-forgalom korlátozása miatt perbe fogott Comcast is keresi a megoldási lehetőségeket. Tegnap írtunk róla, hogy például egy új platform, a P4P segítségével kívánnak technológiai úton változtatni. Ugyanakkor azt is tervezik – miután a távközlési felügyelet (FCC) a P2P korlátozását etikátlannak és szabálytalannak mondta ki –, hogy a nagy fel- és letöltők kapcsolatát csúcsidőszakokban korlátozni fogják (lassítják), valamint, az AT&T-hez hasonlóan, egy 250 gigabájtos havi limitet vezetnek be, s aki ezt átlépi, az vagy büntetést fizet, vagy pedig ideiglenesen felfüggesztik a hozzáférését. Ilyen megoldást az USA-ban már a Cox és a Time Warner is alkalmaz, az ő esetükben 40 gigabájt a felső határ.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AT&T

Azóta történt

Előzmények