Oroszországnak vág vissza Amerika a SolarWinds-ügy miatt

Az amerikai kormány a következő három hétre látható és nem látható válaszlépéseket ígér Oroszországgal szemben, a SolarWinds cybertámadás miatt.

A jelentések és a Fehér ház tájékoztatása szerint az amerikai kormány arra készül, hogy a következő három hétben visszavág Oroszországnak a SolarWinds-támadás miatt.

Az amerikai nyomozások eddigi eredményei szerint Oroszország is benne lehetett a SolarWinds-támadásokban. Jen Psaki, a Fehér Ház sajtótitkára ugyan konkrétumokat nem említett, de látható és nem látható akciók végrehajtásáról beszélt.

A The New York Times szerint ezeket már a következő három hétben végrehajthatják. Jól értesült források szerint gazdasági szankciókat vethetnek ki Oroszországgal szemben, Joe Biden elnök pedig elnöki rendeletet ír majd alá arról, hogy a kormányzati hálózatokat biztonságosabbá kell tenni.

Miközben a SolarWinds-támadások révén számos amerikai hatósági ügynökséghez törtek be, és rengeteg üzleti fél is az áldozatok között volt, lassan az ügy feledésbe merül, ennél is sokkal súlyosabbnak tűnik ugyanis a Microsoft Exchange-botrány.

Erről korábbi írásunkban részletesen is beszámoltunk, azóta pedig kiderült, hogy már több mint 60 ezer amerikai cég érintett, és több tízezer európai, továbbá ázsiai vállalat szintén. A vészhelyzeti javításokat még mindig nagyon kevesen telepítették, ráadásul a hackerek által nyitott hátsó kapuktól azzal sem lehet megszabadulni, sok szakértő arra figyelmeztet, hogy mindennek még hajmeresztő következményei is lehetnek.

Azóta történt

Előzmények