A Google fizet a hírekért, a Meta kevésbé akar

Első körben több mint 300 kiadónak fizet az EU-ban a Google, a Meta viszont csökkentené a díjazásokat.

A Google olyan megállapodásokat írt alá, amelynek értelmében több mint 300 kiadónak fizet az általuk gyártott hírekért az EU-ban. Olyan eszközt is elérhetővé tesz, amivel a többi szereplő is benyújthatja igényét.

Hirdetés

Az EU-s adatvédelmi törvények miatt a Google és a többi online platform is kötelessé válik arra, hogy fizessen a zenészeknek, szerzőknek, előadóknak, kiadóknak, újságíróknak, ha a munkájukat használó. Ezen felek régóta sürgetik a kormányzatokat, hogy vegyék rá az online platformokon a jutalékfizetésre. Nagyobb horderővel Ausztrália nyitotta a sort, majd Kanada a múlt hónapban vezetett be hasonló törvényt.

A Google most Európában német, francia, osztrák, holland, ír és magyar kiadókkal is aláírt. Állítólag folynak a további tárgyalások, további részletek is várhatóak, de összegeket nem hoznak nyilvánosságra. A megállapodások zöme első körben német lapokat érint, de egy eszközzel ezernyi kiadó jelentkezhet a cégnél a következő hónapokban: licencdíjért mutathat a Google szemelvényeket és előnézeteket a cikkekből.

Hasonló témában a Meta neve is előkerült: a The Information úgy tudja, hogy a Meta csökkentené szeretné az elmúlt évek megállapodásaiban foglalt összegeket, és ezentúl kevesebbet fizetne a hírekért. A Meta szerint kevesebb ember kattint a hírekre a közösségi oldalán, mióta nem Donald Trump az USA elnöke. Valószínűbb ok azonban, hogy a Meta többször jelezte, jelentős költségcsökkentésekre készül az igen veszteséges metaverzum miatt.

Azóta történt

Előzmények