Kivonulhat Ausztráliából a Google keresője

Dagad a botrány Ausztráliában, a Google azt mondja, hogy kiviszi az országból a keresőjét, ha arra kényszerítik, hogy fizessen a hírekért.

A Google elég rossz viszonyt ápol az ausztrál kormánnyal azóta, hogy utóbbi olyan tervezet kidolgozásába kezdett, ami a Google-t, a Facebookot és a többi óriást arra kényszerítené, hogy fizessen a médiaszereplőknek a hírek és tartalmak használatáért.

A The Sydney Morning Herald a napokban arról számolt be, hogy a Google akár egész Ausztráliából is kivonná a keresőjét, ha arra kényszerítenék, hogy fizessen a hírekért. Nem csak a Google News szolgáltatásról van szó, hanem a keresőben megjelenő linkekről és előzetesekről is.

Mel Silva helyi Google-igazgató kijelentette az ausztrál kormánynak: amennyiben ebből a tervezetből törvény lesz, nem marad más gyakorlati választásuk, mintsem leállítani a Google Search keresőt Ausztráliában.

Az ausztrál kormány olyan megállapodást akart kidolgozni, ami önkéntes jellegű fizetésekre épül, azonban a járvány médiaipari, reklámpiaci hatásai miatt úgy döntött, hogy minden kötelező érvényű lesz. Erre válaszul a Google tavaly augusztusban nyílt levélben figyelmeztette a felhasználókat, hogy az országban a kormány törvénytervezete miatt veszélybe került a szabad keresés és a YouTube. A News Showcase fejlesztési ötletét is kukába dobta a régióban a Google.

Scott Morrison kormányfő erre válaszul kijelentette, nem reagálnak a fenyegetésekre. Mel Silva, a Google igazgatója tagadta, hogy az állásfoglalása fenyegetés, szerinte ez a valóság, és megerősítette, hogy a kereső leállítása a legrosszabb forgatókönyv lenne.

A Google ausztrál igazgatója hozzátette, hogy amennyiben a híroldalak számára fizetni kellene a hírekért, az tönkre tenné a Google üzletágát, és példátlan precedenst állítana az egész digitális gazdaság számára. Szerinte ez nem fér össze azzal, ahogy a keresőmotorok és az internet működnek. Egy blogbejegyzésben később a cég hangsúlyozta, elkötelezett egy közös, vállalható terv kidolgozása mellett.

A Google oldalán áll egyébként Sir Tim Berners-Lee és Vint Cerf is.

A Google mellett egyébként a Facebook is az elejétől kezdve tiltakozott, de a közösségi óriás egyelőre nem mondta azt, hogy kivonul Ausztráliából. Viszont híreket akkor sem tudna többé termékként használni.

Azóta történt

Előzmények