Hirdetés

Globális szakszervezetet hoztak létre Google-alkalmazottak

Az alapítók szerint a mindinkább túlterjeszkedő, a hatalmukat gátlástalanul kihasználó multik ellen fel kell lépni.

A Google alkalmazottai Alpha Global néven egy nemzetközi szakszervezeti szövetséget alapítottak, mely 10 országból, köztük az Egyesült Államokból, Nagy-Britanniából és Svájcból összesen 13 kisebb szakszervezetet tömörít.

Hirdetés

A kezdeményezés előzménye, hogy az amerikai és kanadai munkavállalók nemrég létrehoztak egy közös kisebbségi szakszervezetet (Alphabet Workers Union – AWU). Az AWU tagszervezete a távközlési és kommunikációipar dolgozók több mint hetven éves, jelenleg kb. 700 ezer dolgozót képviselő érdekvédelmi szövetségének (Communications Workers of America), és a megalakulása utáni héten tagjainak létszáma 230-ról több mint 700-ra emelkedett.

A frissen megalakult Alpha Global is egy nagyobb szövetséghez kapcsolódik, a UNI Global Unionhoz, mely világszerte kb. 20 millió munkavállalót képvisel, köztük pl. az Amazon dolgozóit is.

Parul Koul, a Google szoftvermérnöke, az AWU vezetője a bejelentéskor elmondta, egy globális vállalatnál az alkalmazottaknak is globális keretek között kell védenijük az érdekeiket, és erre az érdekvédelemre a növekvő egyenlőtlenségek nagyvállalatok által uralt társadalmaiban égető szükség van.

Az AWU-hoz hasonló kisebbségi szakszervezeteknek sajátos státusza van az USA-ban. Előnye, hogy növeli az alkalmazotti szolidaritást, lehetővé teszi, hogy mind a teljes állású, mind a külsős, az Alphabetnek bedolgozó cégek munkatársai is tagjai lehessenek, ugyanakkor a felügyelet nem ismeri el hivatalos szakszervezetnek, így konfliktus esetén nem kényszeríthetik a vállalat vezetőit tárgyalóasztalhoz.

Ez igaz az Alpha Globalra is, arra pedig gyakorlatilag nulla az esély, hogy a Google (Alphabet) hivatalosan elfogadja őket egy semlegességi szerződésben tárgyalópartnerként – ugyanakkor a nemzetközi összefogás lehetővé teszi a közös fellépést: erre volt már példa tavaly, amikor egy kampányt a UNI Global Union támogatásával sikerült a megszervezni az Amazonnal szemben (Make Amazon Pay).

Az alapítók a multinacionális nagyvállalat bizonyos fokú korlátozását várják az új szakszervezeti szövetségtől, és abban reménykednek, hogy mintát adnak más nagy multik munkavállalóinak is.

Azóta történt

Előzmények