Leállítja az internetléggömbös vállalatát az Alphabet

A Google anyacége szerint nem tudták jövedelmezővé tenni a projektet, ezért küldik nyugdíjba az internetsugárzó Loon léggömböket.

2013-ban hatalmas meglepetést okozott a Google, amikor bemutatta a Loon projektet: ennek keretében léggömbökkel sugároztak internetet 20 kilométer magasból a félreeső területeken.

A Wired elsőként számolt be arról, hogy a Google anyacége, az Alphabet most úgy döntött, leállítja a projektet és a mögötte álló vállalatot, mert az kereskedelmileg nem lett vállalható, magyarán nem tudták megoldani, hogy nyereséges legyen az ötlet.

Alistair Westgarth, a Loon ügyvezetője elmondta, hogy bár találtak partnereket, arra nem jöttek rá, hogyan csökkenthetnék le annyira a költségeket, hogy hosszú távon ez egy fenntartható üzletág legyen.

A Loon még 2018-ban vált teljesen önálló divízióvá az Alphabeten belül, de a lenyűgöző technológiai áttörések ellenére kockázatosabb és nehezebb a piaci működés, mint remélték.

A projektet egyébként Új-Zélandon tesztelték elsőként, majd Kaliforniában is használták, később Puerto Ricóban és Peruban. Kenyában jelenleg is vannak partnereik, ott a működést márciusban állítják le.

Azóta történt

Előzmények