Fizetésemelés helyett a generatív AI-ra koncentrál a Microsoft

Platformváltásról és kritikus döntésekről, az AI korszakáról beszélnek, miközben a Google is beépíti az AI-technológiáit más cégek termékeibe.

A Microsoft közölte, hogy nem emeli a dolgozóinak a fizetését idén, a nehéz gazdasági körülményekre hivatkozva (de a bónuszok nem maradnak el).

A redmondi cég teljes mértékben a jövedelmezőnek tartott generatív AI-ágazatra koncentrál. Sok más céghez hasonlóan leépítéseket hajtottak végre idén, januárban 10 ezer dolgozó kirúgásáról döntöttek. A szóvivőjük szerint a dinamikus gazdasági környezet és a nagy platformváltás közötti navigálás során kritikus döntések kellenek az emberekbe, üzletbe és jövőbe való befektetések kapcsán.

A vállalat dollármilliárdokat öntött az OpenAI-ba, és AI-funkciókkal lát el mindent, amit tud, többek között az Office-t és a Binget is.

Előkerült Satya Nadella vezérigazgató egyik belső körökben kiküldött e-mailje is, a jelentések szerint nagy platformváltást, az AI korát, a növekvő versenyt és a globális gazdasági bizonytalanságokat említi ebben.

Megállapodott egyébként a nukleáris fúzióval foglalkozó Helion Energyvel a Microsoft, így ez az első ilyen jellegű nagy együttműködés. A tervek szerint a Helion látja el energiával a Microsoftot 5 éven belül.

Mindenhol divat az AI, elárasztja a világot a Google

Az AI-őrület persze tombol mindenhol, megszámlálhatatlanok a bejelentések. Az Intel a Boston Consulting Group segítségével például generatív AI-eszközöket kezd értékesíteni nagy cégeknek.

A Google pedig az idei I/O konferencián bemutatott újdonságain (bőven akadt új AI-szolgáltatás, legalább 15 különböző AI-terméket és funkciót mutattak be, némelyiken már eligazodni is nehéz) felül jelezte, mindenben ott lesz a jövőben a Google-féle AI: a pénzügyi jelentésekben, a marketinges anyagokban, a chatbotokban.

A Google felhős ágazata ugyanis toborozza az ügyfeleket, hogy teszteljék a generatív AI-fejlesztéseit. A Deutsche Bank, az Uber, a Victoria’s Secret már aláírt velük, így jönnek az AI-alapú újítások. Sok más cég tervezi használni a Google fejlesztéseit, igen nagy léptékben kell gondolkodni (például egy amerikai gyorsétteremlánc ezzel kezeli majd az autós megrendeléseket).

Azóta történt

Előzmények