Bill Gates felfoghatatlan mennyiségű pénzt adományozott jótékonysági célokra

A lépés egyszerre vagyonátcsoportosítás, illetve irdatlan pénzmennyiség közösségi felhasználása.

Az amerikai tőzsdefelügyelet két napja kiadott jelentéséből derült ki, hogy Bill Gates, a Microsoft visszavonult társalapítója az ezredforduló óta a legnagyobb jótékonysági adományát nyújtotta át június 6-án az általa és a felesége által jegyzett Bill & Melinda Gates Alapítványnak, amikor összesen 64 millió Microsoft-részvényt ajánlott fel – ez mai piaci értéken körülbelül 4,6 milliárd(!) dollárt jelent – írta meg a Bloomberg hírügynökség.

Ez az összeg a még mindig a világ leggazdagabb emberének számító Gates vagyonának mintegy öt százaléka. Mivel Bill Gates az 1990-es évek óta folyamatosan adományoz mind saját, mind mások alapítványainak, a Bloomberg adatai szerint a vállalatvezető 1999-ben 16 milliárd dollár, majd egy évvel később 5,1 milliárd dollár értékű részvényt adott át. Így állt elő a helyzet, hogy míg Bill Gates 1996-ban a Microsoft részvényeinek 24 százalékát birtokolta, a júniusi lépés után ez az arány 1,3 százalékra csökkent.

Mindez persze köszönhető a speciális amerikai viszonyoknak is, vagyis Bill Gates üzleti számításoktól vezettetve is csoportosítja át vagyonát – a Bill & Melinda Gates Alapítvány által kezelt vagyon 1994 óta körülbelül 35 milliárd dollárra nőtt. Ugyanakkor ez már nem magánvagyon: ha Bill Gates nem hajtja végre ezeket az adományozásokat, 50 milliárd dollárral gazdagabb lenne (legutóbb 86 milliárd dollárra becsülték vagyonát), mivel az elmúlt évtizedekben több mint 700 millió részvénytől „szabadult meg”.

Azt fontos megjegyezni, hogy a Bill & Melinda Gates Alapítvány a világ egyik leggazdagabb és legaktívabb jótékonysági szervezete: feltehetően nekik köszönhetjük majd, hogy a malária eltűnik a Földről, emellett iszonyú összegeket ölnek az édesvízi válság megoldásának kutatására, illetve számtalan nagy pénzigényű globális kutatást és fejlesztést finanszíroznak.

Mint hét éve megírtuk, a dúsgazdag befektető, Warren Buffet kezdeményezésére a milliárdosok létrehozták a Giving Pledge projektet, melynek célja, hogy a szupergazdagok vagyonuk nagyobbik részét adják át jótékony célokra. A kezdeményezéshez azóta több mint 170-en csatlakoztak, köztük például a Facebook alapító-tulajdonosa, Mark Zuckerberg.

Azóta történt

Előzmények