Bill Gates újabb százmilliókat adományoz

A Microsoft alapítója és korábbi vezetője, Bill Gates és a brit pénzügyminiszter bejelentették, hogy Nagy-Britannia és a világ egyik leggazdagabb embere együtt fognak több milliárd dollárnyi összeget áldozni arra, hogy legyőzzék „a világ leghalálosabb gyilkosát”, a maláriát – írta meg a The Times.

Hirdetés

A megállapodás értelmében közösen összesen 3 milliárd fontot (kb. 4,3 milliárd dollárt) áldoznak öt éven át a moszkitók által terjesztett, tavaly 438 ezer halálos áldozatot követelő betegség visszaszorítására, és az ígéretes kutatások alapján – melyek jó részét szintén Bill Gates és a felesége alapítványa finanszírozta – úgy vélik, hogy egy-két évtizeden belül a malária véglegesen eltüntethető.

A mostani kezdeményezés egy korábbi folytatása, ugyanis a Bill and Melinda Gates Foundation tavaly novemberben a brit kormánnyal együtt hozta létre a főképp a malária kutatásával és gyógyításával foglalkozó, egymilliárd dolláros Ross Alapítványt. A hétfői bejelentés nóvuma, hogy a kormány további évi 500 millió fonttal (700 millió dollár) támogatja az alapítványt, míg a Gates-pár ehhez hozzátesz még 200 milliót (300 millió dollár).

Az egészségügyi világszervezet, a WHO jelentése szerint körülbelül hárommilliárd ember él olyan helyen, ahol esélye van a megbetegedésre. 2015-ben nagyjából 214 millió maláriabeteget tartottak számon, és ezeknek közel 90 százaléka a szub-szaharai országokban él. A 438 ezer halálos áldozat többsége öt év alatti gyermek volt.

Azóta történt

Előzmények