Hirdetés

Illegális műholdfelbocsátással vádolnak egy amerikai céget

Az ügyben még rengeteg a kérdés, de az biztos, hogy fontos problémára hívták fel a figyelmet.

Az Egyesült Államok távközlési felügyelete (Federal Communications Commission – FCC) azt állítja, hogy egy szilícium-völgyi startup januárban engedély nélkül állított pályára négy kis méretű műholdat, ugyanis az FCC – arra hivatkozva, hogy a kísérleti eszközök veszélyesek – nem járult hozzá a misszióhoz – írja riportjában az IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers: a legrégebbi, informatikusokat tömörítő egyesület) oldalán Mark Harris. Ez példátlan eset lenne, ha beigazolódik a feltételezés, mivel mindeddig nem tudtunk olyanról, hogy valaki engedély és kontroll nélkül küldött volna fel műholdat (legalábbis az USA-ban).

Az indítás idén január 12-én történt, az egy rakétára jutó műholdak terén folyton rekordokra törő indiai űrkutatási hivatal, az ISRO egyetlen fellövéssel sok műholdat küldött fel, a küldetés fő célja egy saját műhold volt, a századik indiai szatellit, ezen kívül bérmunkában pedig még harmincegyet – ám a riport szerint ezek közül négy (SpaceBee 1, 2, 3, 4) nem rendelkezett engedéllyel.

Az ISRO előzetes információi szerint az amerikai, távközlési technológiával foglalkozó vállalat, a Swarm Technologies által fejlesztett műholdak egy olyan rendszer részei lennének, mely az űrben hozna létre egy IoT kommunikációs hálózatot. A két éve alapított vállalkozás atyjai Sara Spangelo repülőgépmérnök, aki korábban a Google-nál dolgozott, illetve Benjamin Longmier, aki korábbi cégét az Apple-nek adta el. A jelenleg csöndben, titkolózva dolgozó cégnek mindössze öt alkalmazottja van. A riport szerint a végső céljuk az, hogy olyan, kicsi műholdakból álló hálózatot hozzanak létre, mely olcsón és hatékonyan tudná kiszolgálni az IoT-t használó eszközöket, az áruszállítástól egészen a mezőgazdaságig.

SWARM
[+]

Ha minden igaz, az FCC azt kifogásolta, hogy a négy műhold mérete (10 x 10 x 2,8 cm) miatt veszélyes, nagy a kockázat, hogy más, már fenn lévő objektumokkal összeütköznek, ez nagyság ugyanis a már bevált miniműholdak, a CubeSatok méretének is csak negyede. Egy szakértő szerint az a gond, hogy ez már olyan kicsi méret, hogy nagyon nehéz nyomon követni őket, azt se lehet tudni biztosan, hogy pályára álltak-e, ám a sebességük miatt hatalmas károkat tudnak okozni más objektumokban.

Bee
[+]

Más szakértők szerint az eset arra mutat rá, hogy kezd elavulni a jelenlegi szabályozási folyamat, ráadásul a nemzetközi megegyezések is lyukasak e téren, és már most is túl sok olyan eszköz és tárgy kerül Föld körüli pályára, melyek sorsa, célja és működése kérdéses: teleszemeteljük a bolygó közvetlen környezetét, de kezelni nem tudjuk a helyzetet.

Azóta történt

Előzmények