2019. május 21., kedd

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) sztanozs


sztanozs
(PH! addikt)

Én azt hittem eddig, hogy annál jobb, minnél délebbre közelebb az egyenlítőhöz van egy kilövőállomás - ennek a kiválasztásánál láthatólag ez mégsem volt szempont. Egy hozzáértő el tudna igazítani?

[ Szerkesztve ]

JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...

(#2) oriic válasza sztanozs (#1) üzenetére


oriic
(HÁZIGAZDA)
LOGOUT blog

Summoning Master "Cifu" :D

Live-Die-Respawn

(#3) lev258


lev258
(PH! kedvence)

Nem igazán találtam hozzá háttér információkat, honnan jött az ötlet és mennyire lesz jövedelmező.
Hátrányként mindenképp írják, hogy eléggé északra van és a brit időjárás sem éppen híres az engedélyezett fellövéshez szükséges körülményekről.
Állítólag vannak olyan Föld körüli pályák, amikre egyszerűbb ráállítani a műholdakat, ha innen indítják. Meg olyan tervek is vannak, hogy űrhajósképzőt is indítanának később.
Említik azt is, hogy a brit űripar megszenvedi a brexit-et és ezzel a lépéssel is próbálják stabilizálni és erősíteni. Kérdés, milyen sikerrel.

Ubuntu MATE 18.04, 2. szezonos amatőr chili termesztő

(#4) UnA válasza sztanozs (#1) üzenetére


UnA
(Korrektor)

Ez az, ezt én sem értem, akkor már inkább Bermuda vagy legalább a Csatorna-szigetek lehetne jobb választás.

(#5) Cifu válasza sztanozs (#1) üzenetére


Cifu
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

A Napszinkron pálya (észak-dél) esetén jó lenne. Az egyenlítő főleg a Geostacionárius (GEO/GTO) pályánál előny.

De egyébként nemrég jött a Virgin Galactic, hogy lehet tárgyalnak a skót űrkikötő igénybe vétele terén.

A csapatmunka nagyon fontos: rajtad kívül másra is lőhetnek!

(#6) t72killer válasza sztanozs (#1) üzenetére


t72killer
(Jómunkásember)
LOGOUT blog

Ezt kerested:R

"A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

(#7) pengwin válasza t72killer (#6) üzenetére


pengwin
(PH! addikt)

Szeretem az ilyen baromi nagy növekedést mutató diagrammokat... ez pl. egy kb. 0,4%-os emelkedésből csinál szép látványosat. :))

Üdv, pengwin "A belépőszint mindig ott van, ahol a fájdalomküszöbünk."

(#8) lev258 válasza pengwin (#7) üzenetére


lev258
(PH! kedvence)

Azért egyáltalán nem elhanyagolható összegeket lehet vele spórolni. Vagy épp arányaiban több hasznos terhet feljuttatni jobb áron.
Ha valami kicsi, nem árt tudni azt is, mihez képest kicsi.

Ubuntu MATE 18.04, 2. szezonos amatőr chili termesztő

(#9) Cifu


Cifu
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Na, akkor kicsit bővebben, most már nem telefonról. :P

Először is mindig az a kérdés, hogy milyen pályára akarsz valamit állítani. Tök jól hangzik, hogy egy rakéta X kg hasznos terhet képes 200km magas LEO pályára állítani, de legalább ennyire fontos, hogy milyen pályaszögre és milyen földrajzi szélességről. 0°-os, vagyis egyenlítői pályára értelemszerűen az egyenlítőről a legoptimálisabb indítani. No és ha te 52°-os pályaszögre akarsz állítani, az ISS-re valamit? Akkor a rakétának északnak kell tartania, és bizonyos szintig "ellendolgoznia" az egyenlítői szélesség perdületi energiájának, ami amúgy hasznos volna.

Nem túl jó ábra, de hirtelen ezt találtam:

Ezen különféle dőlésszögű pályákat lehet látni. Érdemes megfigyelni, hogy az adott pályák a Föld mely szélességi fokáig mennek "fel". Értelemszerűen az egyenlítő felett keringő műhold sose fogja a sarkkört meglátni...

Most lépjünk egyet vissza, ha van egy adott szélességi körön lévő indítóállásod, és elindítasz keletre a Föld perdületét maximálisan kihasználó rakétát, akkor a szélességi körnek megfelelő dőlésszögű pályára állítod.

Bajkonur például a 45°-os északin van, Cape Canaveral a 28°-os északin. Akkor miért 52°-os pályaszögön volt a Szaljut, Mir vagy az ISS? Mert ez volt az ideális középút a Szovjetunió és aztán Oroszország területi lefedettsége és a rakéta ideális teherbírása között. Anno még a Vosztok-1 is ezért meg 65°-os pályán - hogy minél több időt töltsön el a Szovjetunió felett. Az amerikaiak a Mercury és Gemini űrhajóknál nem szórakoztak ezzel, mert egy csomó hajóról és földi bázisról követhették őket, így aztán 25-32°-os pályákra álltak ezek az űrhajók. Az első űrsikló út meg például 40°-osra...

A lenti ábra jól mutatja, hogy a különbség nem sok (0,4%), csak ne feledjük el, hogy kb. minden kg feljuttatásához nagyjából 250-500kg kell. Tehát úgy néz ki, hogy ha egy adott rakéta az egyenlítőn mondjuk 10 tonnát tud felvinni 0°-os pályára, akkor Bajkonurból 0°-osra már csak nagyjából 8 tonnát fog tudni. Hozzávetőleges érték, de érthető, hogy miért akarták az EuroSoyuz programot tető alá hozni, hogy az egyenlítő mellől lehessen Szojuz rakétát indítani....

A csapatmunka nagyon fontos: rajtad kívül másra is lőhetnek!

(#10) hoffman_ válasza Cifu (#9) üzenetére


hoffman_
(PH! nagyúr)

basszus, inni lehet a szavaid, mindig örömmel olvasom, mint a témában laikus :)

[ Szerkesztve ]

"The time you enjoy wasting is not wasted time."

(#11) Cifu válasza Cifu (#9) üzenetére


Cifu
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Próbálom képekkel jobban illusztrálni:

Ezen az látszik, hogy adott dőlésszög esetén mekkora terület felét halad el az űrjármű. A 28° ugye Cape Canaveral esete, az 52° pedig az ISS.

Tök jó, akkor a skótok mit akarnak...

Nos nézzük meg ezt a képet:

Ez a polár pálya, észak-dél felé. Mivel a Föld elforog alatta, a pályán haladva elhalad az egész bolygó felszíne felett. Ezért népszerű a kémműholdak terén, vagy a Föld-megfigyelő (pl. Meteorológia műholdak) esetén.

Ennek egy speciális változata a Napszinkron pálya, melynél mindig adott napszakban halad el a műhold az adott terület felett.

Nos ilyen palyáknál igenis van értelme egy ilyen északi indító állásnak...

[ Szerkesztve ]

A csapatmunka nagyon fontos: rajtad kívül másra is lőhetnek!

(#12) bambano


bambano
(Jómunkásember)

[link] már rég megoldották.
első indításnak ez se rosszabb, mint a spacex... :P

lezso6 szerint a user: rossz számtech karmája van | @netik: There is no Internet of Things. There are only many unpatched, vulnerable small computers on the Internet.

(#13) Depression


Depression
(PH! kedvence)

"a Highlands and Islands Enterprise-t (HIE) bízta meg, a fejlesztésre egyelőre 2,5 millió fontot, mintegy 910 millió forintot biztosítottak." Ez Magyarországon kb. 200m autópálya. A teljes költségvetés pedig kb. 20mrd Forint, ami ~5km-nyi autópálya. Mit is akarnak ennyi pénzből?

"Soha semmilyen virusirtot vagy extra tuzfalat nem hasznalok, es mukodik a gepem. Csak ismerni kell a normalis, megbizhato pornooldalakat, ennyi a titok :D" by kemotox

(#14) BatchMan


BatchMan
(senior tag)

Azt értem, hogy a lakatlan terület jobb a visszahulló rakéták miatt.
De ott emberek fognak dolgozni, akik nem akarnak órákat utazni a munkahelyükre, és renegeteg mindent kell majd odaszállítani, mégha előszerelik is az egészet valahol.
Az infrastruktúra mentes terület nem igazán olcsó üzemeltetési szempontból.

(#15) Cifu válasza Depression (#13) üzenetére


Cifu
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Sacc per kábé ezt megépíteni:

A rakéta, ami innen indulni fog a tervek szerint a brit Orbex Space (és a Lockheed Martin UK) által építendő, max. 180kg-ot Föld körüli pályára állítani képes Prime hordozórakéta lesz, amire nagyjából 30 millió fontot szedtek össze eddig (ebből 5,5 millió fontot állami támogatásból).

[ Szerkesztve ]

A csapatmunka nagyon fontos: rajtad kívül másra is lőhetnek!

(#16) Cifu válasza BatchMan (#14) üzenetére


Cifu
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

A Skócia felvidék és szigetek cég (Highlands and Islands Enterprise) pont azért van a támogatók között, hogy 400 munkahelyet teremtsen Skócia egyik legelmaradottabb térségében (nem lakatlan rész, csak ritkán lakott). Ez kb. olyan, mintha itthon egy Tiszántúli beruházást támogatnának...

A csapatmunka nagyon fontos: rajtad kívül másra is lőhetnek!

(#17) -Skylake-


-Skylake-
(őstag)

"A miniszter elmondta, hogy az Egyesült Királyság kiváló adottságokkal rendelkezik ahhoz, hogy a világ műholdiparának meghatározó szereplője legyen"

Marmint milyen kivalo adottsagok ? Talaltak egy negyzetkilometert ahol nem lakik senki, ezen kivul ? :D Szetadom, nagyon jopofak, 910millabol a fuvet le lehet majd vagni nagyjabol, kiloni meg lovoldzhetnek valami fasza csuzlival, mert UK egy raketat szerintem lerajzolni se tudna. Egyszeruen nem ertem a vergodest, mit akar kiloni ? Anno 5 eves voltam, a Praktikerbe akartam vetetni anyamekkel kotelet, hogy ha majd nagy leszek es lesz hajom azzal kotom ki. Hat kb ilyesmi gondolatmenet alapjan "epul" ez az urkikoto. Legjobb tudomasom szerint UK nek annyi koze van az urhoz, hogy ha felnezel akkor ott is van a fejed felett eg.

"Nem nézem le a funkcionális analfabétákat. Ezt kikérem magamnak." Abu85

(#18) Cifu válasza -Skylake- (#17) üzenetére


Cifu
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Hajdan volt brit hordozórakéta-program, aztán összebútoroztak a németekkel és a franciákkal az Europa program keretében - és ebből lett egy jó nagy fiaskó. Especiel az első fokozatot adó brit rakéta mindig jól működött.

Jelenleg ahol tényezők próbálnak lenni azok a kis méretű nano-műholdak (pl. Cubesat) indítására specializálódott hordozórakéták piaca. E téren nagyjából 2-3 tucat cég próbálkozik jelenleg, az Egyesüt Államoktól kezdve Spanyolországon át Kínáig mindenfelé. A cél az, hogy olcsó műholdakat olcsó rakétákkal indítsanak, mégpedig függetlenül más tehertől. Jelenleg a cubesatok leginkább nagyobb műholdakat indító rakétákra "rideshare" módra kerülhetnek, ezzel kapcsolatos problémákkal (a fő tehertől függ mikor és milyen pályára indulhatnak). Ezen a piacon legelőrébb az amerikai SpaceLab jár, aki már egy tesztindításon túl van. A legnagyobb feltörekvő pedig a Virgin Orbit, amely a Virgin Galactic cég spinoffja lett, és a Virgin Airways egyik kiszuperált Boeing 747-esének szárnya alól fog kis méretű rakétát indítani. Ők eredetileg amerikai működéssel számoltak, de jelenleg érdeklődnek a brit területről való üzemelés felé is.

Ez egyébként a katonaság számára is fontos terület, az USAF kb. 2 évtizede szeretne olyan kis méretű hordozórakétát, amely 1-2-3 napon belül műholdakat juttathat fel a jelenleg általános hónapokkal szemben. Egy háborús helyzetben a lelőtt műholdak pótlása, avagy megfelelő pályára állítandó kommunikációs / kémműholdak indítása igen vonzó lenne a hadsereg számára. Ezt jelenleg csak Kína valósította meg, ők a Hosszú Menetelés 6 rakétát erre kondicionálták, ráadásul gumikerekes alvázra rakták, hogy még fix indítóállásra se legyen szükség, amit háború esetén könnyű lebombázni...

Hogy az Orbex hol van ezen a skálán? Hát jelenleg eléggé alul. Most toboroznak munkaerőt, de egy hajtóműteszten már túl vannak. Alsó hangon is 2-3 év lesz, amíg sikeres indítási kísérletig eljuthatnak. Ez most alapvetően két dologról szól(t). Egyfelől a HIE verheti a mellét, hogy Észak-Skóciában munkahelyeket teremthetnek, az Orbex meg mutogathatja a befektetőknek, hogy hát ők öles lépésekkel haladnak a fejlődés útján, már indítóállásuk is lesz (ami persze még mindig arról szól, hogy adjatok még pénzt, hiszen a SpaceLab több, mint 90 millió dollárt égetett el az első kísérleti indításig, az Orbex meg még fele ennyi pénzt se tud felmutatni...).

[ Szerkesztve ]

A csapatmunka nagyon fontos: rajtad kívül másra is lőhetnek!

(#19) t72killer válasza Depression (#13) üzenetére


t72killer
(Jómunkásember)
LOGOUT blog

Nem Mészárosék építik.

"A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

(#20) BatchMan válasza Cifu (#16) üzenetére


BatchMan
(senior tag)

Volt részem tiszántúli zöldmezős beruházás lebonyolításában. Állam rendesen dotálta, de utáltam reggel nappal szemben lemenni, délután nappal szemben feljönni. lyen vidékre nem szabad csúcstechnológiát deportálni, mert csak import munkaerő tudja fenntartani. Idő, amíg a helyi munkaerő képes ellátni a feladatát, és addig nagyon nagy szívás. Nálunk eltelt öt év, mire kb. helyére zökkent minden.

A kérdés az, hogy tényleg fontos-e egy űrkikötő, vagy csak csinálgatjuk. Teremtünk 400 munkahelyet VAGY fellövünk egy rakétát. Mert egy ilyen helyválasztás mind időben, mind pénzben többletet jelent. És ugye a képzett munkaerő hol áll rendelkezésre? Nem csak árkot kell ásni, ez űrtechnika!

(#21) t72killer válasza BatchMan (#20) üzenetére


t72killer
(Jómunkásember)
LOGOUT blog

" amíg a helyi munkaerő képes ellátni a feladatát, és addig nagyon nagy szívás. Nálunk eltelt öt év, mire kb. helyére zökkent minden."

Erről szól a területfejlesztés. Időbe telik, míg a pusztában értelmiségi dolgozók komolyabb GDP-tételt asztalra rakó közösséget építenek, de ha elég befektetés áramlik egy térségbe és elég munkahely keletkezik, akkor nem havi 180EUR-ból tengődő közmunkások fogják az árokpartot vakarászni a sok otthagyott düledező rom előtt, hanem értelmesen megfizetett alkalmazottak gondozzák a kertes házacskáikat - amiről egy nagyvárosi lakos max álmodozhat.

"És ugye a képzett munkaerő hol áll rendelkezésre? " ha adnak értelmes munkát értelmes fizetéssel, holnap költözök tanyára. Sőt, még ma délután... Pedig nem nagyvárosi nyomortelepen lakunk.

[ Szerkesztve ]

"A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

(#22) Lacc válasza sztanozs (#1) üzenetére


Lacc
(fanatikus tag)

Vertikalis inditasra igaz ez, meg amit bemasoltak diagrammot es amit Cifu is mondott.
Horizontalis inditasnal ez nem lenyeg ott teljesen masrol van szo, az UK pedig ezt akarjak elsosorban Skociaban. (Lasd Skylon tervek)

Vertikalisan a Gravitacios huzo ero ellen dolgozik a jarmu.
Horizontalisan pedig pont ezt a hatast akarjak kikuszobolni, hogy meroleges az inditas a gravitacios vektorra.
(Elobbihez a fejlesztesek olcsobbak, Utobbihoz tobb fejlesztes-kutatas (penz) szukeseges de vannak biztato prototipusok, igy a jovoben gazdasagilag is jobban megeri)

@BatchMan: Skocianak nagyon hires a hi-tech es elektronikai ipara, alapbol van eleg humantokejuk hozza. Az UK pedig ugyanugy hieres errol az iparrol, lasd muhold iparjuk

[ Szerkesztve ]

(#23) BatchMan válasza t72killer (#21) üzenetére


BatchMan
(senior tag)

Anno bennem volt, hogy a magam kedvére tervezett gyár mellett ottmaradok, leköltözök, de két kölköm pesti általánosba járt éppen. Vannak élethelyzetek, amikor nehezebben mozdul az ember. Megjegyzem a cég egyáltalán nem támogatta volna a váltást, mondván a pesti lakás eladása esetén relatíve úgyis brutális tőkéhez jutok.
Nekem már sokat kell ajánlani ahhoz, hogy mozduljak. Persze ha holnap kirúgnak, másképp látom majd a világot.

(#24) t72killer válasza BatchMan (#23) üzenetére


t72killer
(Jómunkásember)
LOGOUT blog

Igen, sajnos a vidéki iskolák színvonala sokkal neccesebb lett az elmúlt 20évben:(. Én anno még egy falucskában jártam általánosba, majd a megyei "jógimibe" utána, de ha most lennék 6éves, nem hiszem, h ugyanezt a pályát be tudnám futni ugyanonnan indulva. Nem csak a lakóbarakkokat, de komplett civilizációt is vinni kell bizonyos helyekre - ez nagyberuházásnál (ld Merci Kecskeméten), ahol ráadásul van némi helyi alap még meg is valósítható, de egy párszáz fős "expedíciós" kiruccanásnál esélytelen. Pl 400 munkásnak nemhogy egy iskolányi gyereke nem lenne, de a mondjuk 300 kapcsolatban élő párjai hol fognak dolgozni?

Utóbbi a legnagyobb gond sztem manapság, az embert csábítják ide-oda a világvégére dolgozni, tetszene is a környezet, aztán megkérdem, asszonynak milyen munkalehetőség van? Erre hímezés-hámozás, háátőő, tessék kapcsolatbalépni a helyi munkaközvetítőkkel*. Távmunka meg csak nyomokban létezik, legtöbbször szarul fizetve, xxi. század ide-vagy-oda:W

*ez nyugaton is így megy. A családtagnak max akkor segítenek munkát találni, ha nagyonnagy fejes valaki és egy nagyobb cég külön meghívására jön.

[ Szerkesztve ]

"A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

(#25) Cifu


Cifu
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

@Batchman: Ez valahol kényszerházasság. A Skótok munkahelyteremtést, fejlesztést akarnak, az Orbex meg azt, hogy minél kevesebb saját pénzből elérjen valamit.

Egyébként ez még a jobbik féle fejlesztés. A briteknél tavaly verte ki a biztit az, amikor ráébredtek, hogy miként működik a piaci világ a nagy megrendeléseknél. Építettek két 65 000 tonnás hordozót (Queen Elizabeth és Prince of Wales), és anno durva kampány ment, hogy Angliában építsék meg őket (az egyik konzorcium Franciaországba vitte volna a végső összeszerelést, mert ott volt megfelelő méretű és megfelelően felszerelt dokk). Persze a hazai ipar, nacionalizmus és a többi. A vége az lett, hogy felszereltek egy megfelelő szárazdokkot - de például az 1000 tonnás portáldarut Kínából vették, mert hát olcsó és jó. Megépült a két hajó, drágán, lassan, sok botránnyal (már elkezdték építeni a QE-t, mikor még mindig azon vitáztak, hogy akkor katapulttal felszerelt hajó legyen F-35C-vel, vagy ugrósáncos, F-35B-vel...). Majd amikor a PoE-t is vízre bocsátották, a hajógyár közölte, hogy szép, akkor most pár ezer embert leépítünk, mert nincs több megrendelés, a portáldarut meghirdették eladásra, mert sose lesz többé kihasználva, és így tovább. A média és a szakszervezetek meg ki voltak akadva, a hajógyár viszont szétette a kezét, hogy mégis mi járt a fejükbe, mi fog történni, ha elkészülnek a hajók?

Alapjában véve ez sem különbözik egy "zöldmezős" fejlesztéstől, "csak" itt rakétaindító-állást építenek...

@Lacc: A Skylon-ról rohadt nagy kuss van, amióta a BAe bevásárolta magát a Reaction Engines cégbe. A saját tippem az, hogy a SABRE hibrid (rakéta-torlósugár) hajtómű a BAe-nak hiperszonikus robotrepülőgépekhez kell, de amúgy ők nem akarnak pénzt adni egy űrrepülőgépre - az drága, és ki tudja mikor térül meg. Egy hiperszonikus rakéta viszont rengeteg téren kihasználható, robotrepülőgépek, levegő-levegő vagy föld-levegő rakéták, stb...

A csapatmunka nagyon fontos: rajtad kívül másra is lőhetnek!

(#26) pengwin válasza BatchMan (#14) üzenetére


pengwin
(PH! addikt)

Skócián belül azért nem tudsz olyan sokat utazni, Aberdeen, Stirling innen azért elérhető távolságban lesz.

Magyarországról nézve persze ez sok, mert nálunk nem szokás ingázni, főleg nem ilyen távolságokat, de a nyugati átlagba simán belefér.

A (vasúti) infrastruktúra hiánya inkább lehet probléma, de ahol a briteknél van jó vasúthálózat, oda nem lehet ilyen létesítményt telepíteni.

Üdv, pengwin "A belépőszint mindig ott van, ahol a fájdalomküszöbünk."

(#27) t72killer válasza pengwin (#26) üzenetére


t72killer
(Jómunkásember)
LOGOUT blog

Megvan, hogy pontosan hol lesz a telep? Azért Skócián belül lehet 4-5órákat vezetni...

"A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

(#28) Cifu válasza t72killer (#27) üzenetére


Cifu
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

A HIE által kinézet terület az A'Mhoine félsziget, Tongue várostól nyugatra.

A csapatmunka nagyon fontos: rajtad kívül másra is lőhetnek!

(#29) t72killer válasza Cifu (#28) üzenetére


t72killer
(Jómunkásember)
LOGOUT blog

Megvan:R Háát, nem úgy néz ki, hogy 100km-en belül lenne 1000fősnél nagyobb település.

[ Szerkesztve ]

"A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

(#30) bambano válasza t72killer (#29) üzenetére


bambano
(Jómunkásember)

ami elég biztató, tekintve, hogy sok tonnás robbanóanyagos csövek hullhatnak az égből egy üzemzavar esetén... :)

lezso6 szerint a user: rossz számtech karmája van | @netik: There is no Internet of Things. There are only many unpatched, vulnerable small computers on the Internet.

(#31) t72killer válasza bambano (#30) üzenetére


t72killer
(Jómunkásember)
LOGOUT blog

Valóban. A kockázatokról és mellékhatásokról kérdezze orvosát, gyógyszerészét;]

Arrafele volt valami nukleáris szennyeződés is.

[ Szerkesztve ]

"A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

(#32) bambano válasza t72killer (#31) üzenetére


bambano
(Jómunkásember)

egyébként indíthatnának a Margitszigetről is, az első üzemzavar után ott se lenne 1000 főnél nagyobb település 100 kilométeres körzetben... :)

[ Szerkesztve ]

lezso6 szerint a user: rossz számtech karmája van | @netik: There is no Internet of Things. There are only many unpatched, vulnerable small computers on the Internet.

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.