Készül az élő Google Föld

Bill Gates is beállt a „Föld élőben” projekt mögé, melynek célja, hogy valós idejű videót kínáljanak a teljes bolygóról.

A fajsúlyos iparági szereplők és tőkeerős befektetők által létrehozott startup, az EarthNow a múlt héten jelentette be, hogy túl vannak az alapítás első fázisán, egyúttal részleteket is elárultak terveikről.

A lényeget tekintve: az EarthNow egy műholdrendszert állít fel, mely képes lesz az egész bolygót áttekinteni, és nemcsak képeket tud majd rögzíteni, hanem kívánságra a mesterséges intelligencia megoldásaival támogatott, szűrés nélküli élő videóadást szolgáltat majd a megrendelőnek az általa kért területről.

A projekt igen ambiciózus, de komolyságát bizonyítja, hogy olyanok támogatják, mint a Microsoft-alapító Bill Gates, a OneWeb alapítója, Greg Wyler, a világ vezető technológiai befektetési társasága, a SoftBank Group, gyártóként pedig az Airbus szállt be – a résztvevők egyelőre pénzügyi részleteket nem kívántak megosztani a nyilvánossággal.

Russel Hannigan, az új vállalkozás vezérigazgatója elmondta, hogy bár a jelenlegi műholdakkal is lehet képeket és videókat készíteni a Földről, az EarthNow teljesen más lesz, mivel beavatkozás, szűrés nélkül valós időben közvetítenek majd.

A technológiai háttérről annyit lehet tudni, hogy a szintén nagyszabású projekt, a OneWeb számára kialakított műholdas platformot alakítják át és bővítik ki, mivel egy ilyen szolgáltatáshoz, az adatfeldolgozáshoz a nagyon komoly hardveres háttér mellett különösen erős szoftveres támogatás is szükséges. Annyit közöltek, hogy minden egyes műholdban több processzormag lesz, mint az összes többi kereskedelmi műholdban összesen. Amennyiben véglegesítik a műholdak terveit, az Airbus azonnal megkezdi a tömeggyártást – hogy a rendszer kielégítő működéséhez hány műholdra lesz szükség, azt még nem tudni, de egyes szakértői vélemények szerint akár 500 eszközt is hadrendbe kell állítani.

A tervek szerint a rendszer kiépítése után kezdetben csak kereskedelmi ügyfeleknek (beleértve a kormányzati szektort is) kínálják az élő adást. A vállalkozás reményei szerint számtalan területen lehet majd használni a szolgáltatást, a kutatási feladatok mellett pl. a Föld konfliktuszónáinak követésére is, de pl. meg lehetne vele figyelni az illegális halászatot a világ tengerein, vagy éppen megkönnyítené 3D-s térképek készítését. A későbbiekben tervezik a platform nyitottá tételét.

Azóta történt

Előzmények