Vesztésre áll a kiberbűnözők elleni harc

Nem adták fel a harcot, de az az FBI nem áll nyerésre a hackerekkel folytatott háborúban – nyilatkozta Shawn Henry, az FBI számítógépes bűnözéssel foglalkozó osztályának leköszönő elnöke. „Régóta szerepet játszunk már a számítógépes támadások elleni küzdelemben, de hiába építünk egyre magasabb kerítést, a hackerek minden alkalommal megtalálják a támadási pontot, és hatékonyabbak nálunk” – nyilatkozta Henry a Wall Street Journal-nak adott interjújában. A volt FBI-tisztviselő megszólalása sok ponton hasonlít Robert Mueller, a nyomozóiroda vezetőjének néhány héttel korábbi nyilatkozatához, amiben ő kifejtette, hogy az internetes bűnözést a terrorizmussal egyenrangúan kell kezelni, és fel kell ismerni, hogy idővel az Egyesült Államok legnagyobb fenyegetettségét fogja jelenteni.

Mint Henry elmondta, ügynökeik gyakran bukkannak különböző, cégektől lopott adatokra, tulajdonosaik pedig sokszor nem is sejtik, hogy rendszerüket hónapok, vagy akár évek óta is megfigyelés alatt tartják a hackerek. „Az eddig hozzáállásunk és technológiánk megváltoztatása nélkül nem tudom elképzelni, hogyan tudunk hatékonyabbak lenni, mindenesetre a jelenlegi stratégiánk hatástalan. Fenntarthatatlan az az állapot, hogy jelenleg a magánszféra és a biztonság egyidejű biztosítása teljesíthetetlen elvárás” – fogalmazta meg Henry.

Egy kedden a Fehér Házba benyújtott törvényjavaslat megkönnyítené a különböző cégek számára, hogy könnyebben információt cserélhessenek a biztonságtechnikai kérdésekben a kormányzati szervvel. Mindez a hónap elején benyújtott indítványhoz hasonlít, amely kötelezné a magáncégeket a Szövetségi Nyomozóirodával való együttműködésre, és az ellenük elkövetett támadásokat jelenteniük kellene a rendvédelmi szerv számára.

Azóta történt

Előzmények