Három hónap alatt közel 300 céghez tört be a tini cracker

Hirdetés

Az osztrák belügyminisztérium (BMI) a hét elején közleményben jelentette be, hogy a rendőrség letartóztatott egy 15 éves fiút, akit azzal vádolnak, hogy három hónap alatt 259 cég honlapját törte fel. A közlemény szerint a gyanúsított az első kikérdezésnél beismerte a hackeléseket.

Az interneten sebezhetőségek után kutató, majd azokat kihasználó diák a Twitteren eldicsekedett egy-egy sikeres akciójával, de állítólag ennél is tovább ment: nemcsak deface-ket hajtott végre (a feltört honlapon elhelyezett egy üzenetet, jelezve, hogy bejutott), hanem adatokat is lopott a szerverekről, majd ezeket nyilvánosságra hozta. A célba vett honlapok nemcsak osztrák cégekéi voltak, kedvenc területei sem akadtak, mivel különféle iparágakat képviseltek a vállalkozások. A töréseket az ACK!3STX nicket használó gyanúsított 2012 januárja és márciusa között vitte véghez. A rendőrök által „antiszociálisként” jellemzett fiút a vallomása szerint nem vezette anyagi érdek, állítólag egyszerűen unatkozott, illetve becsvágyból támadta meg a honlapokat. Ezt igazolhatja, hogy tagja volt egy olyan hackerfórumnak, ahol pontozzák a bizonyított akciók alapján a tagokat: itt három hónap alatt a legjobb ötven közé került a kétezer fős közösségben.

A támadásokat természetesen az anonimitását biztosító technológiák támogatásával hajtotta végre, ám a veszte az lett hogy egy esetben hibázott, és ekkor a támadások miatt az ismeretlen cracker után már nyomozó kiberrendőrök fel tudták fedni az általa használt IP-címet, majd ez alapján megtalálták a lakóhelyét, ahová már házkutatási és letartóztatási paranccsal érkeztek a múlt hónap végén.

Azóta történt

Előzmények