Elfogták az FBI-telefonbeszélgetés lehallgatóját

Az amerikai Szövetségi Nyomozóiroda tájékoztatása szerint egy ír rendőrtiszt e-mailes baklövése miatt szivárgott ki a Scotland Yard, az FBI, illetve az Egyesült Államok egyéb bűnüldöző szervei részvételével zajlott konferenciabeszélgetés.

A New York-i bíróság kedden beidézte a Lulz Security nevű hackercsoporthoz köthető 19 éves fiatalembert, akit az eset kapcsán gyanúsítanak. A fiúnak a hívást úgy sikerült lehallgatnia, hogy hozzáfért egy rendőrtiszt e-mailjéhez, mivel a nyomozó a hivatalos levelet saját, nem biztonságos, védelem nélküli e-mailfiókjába továbbította. A levél eredetileg Timothy Lauster FBI-ügynöktől származott, aki a LulzSec, az Anonymus és egyéb hackercsoportok elleni fellépés céljával hívta össze az európai és egyesült államokbeli bűnüldöző szervek képviselőit.

A 19 éves Donncha O’Cearrbhail az e-mailhez hozzájutva az abban szereplő információk segítségével titokban rögzítette a január 17-ei telefonbeszélgetést, amely végül az egész internetet bejárta. A fiatalember egyike annak az öt személynek, akik ellen kedden emeltek vádat, az alapján, hogy a vizsgálat szerint a LulzSec nevében multinacionális cégeket vették célba.

Ahogy korábban megírtuk, a hivatalos tájékoztatás szerint a letartóztatásokat nagyban segítette, hogy a mozgalom egyik vezetőnek számító tagját tavalyi letartóztatása után sikerült együttműködésre bírni, így ő hónapokig téglaként szállította az információkat az FBI-nak.

Azóta történt

Előzmények