Kétmilliárdból jön létre a magyar pályázatfigyelő rendszer

Megvalósítási szakaszba lépett az Európai Unió által is támogatott, „A fejlesztéspolitika egységes informatikai támogatása” elnevezésű projekt – jelentette be február 7-én közös sajtótájékoztatóján a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM), a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ), a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ), és a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt.(NISZ).

A projekt célja, hogy létrejöjjön a Fejlesztéspolitikai Adatbázis és Információs Rendszer (FAIR), valamint a Nemzeti Pályázatkezelő Rendszer (NPR), illetve az ezekhez kapcsolódó hardvertermékek, IT-infrastruktúra és szoftverkörnyezet. A projekt része a rendszer használatához szükséges képzések biztosítása is.

A résztvevők szerint a FAIR országos kiterjedésű, vezetői információs-, elemző- és kontrollingrendszerként fog működni, amely biztosítja az egységes tervezést és végrehajtást a fejlesztéspolitikában. A rendszer alkalmazásával több ezer hazai és uniós támogatási konstrukció, közel százezer projekt adata lesz gyorsan lekérdezhető és átlátható. Az adatbázison keresztül a döntéshozó egyablakos rendszerben tehet közzé minden, a pályáztatással kapcsolatos információt, valamint kommunikációt folytathat az ügyféllel a FAIR központi rendszer egységes felületén.

A sajtótájékoztatón azt is elmondták, hogy a Nemzeti Pályázatkezelő Rendszer (NPR) kifejlesztésével az NFM fejezeti előirányzataiból finanszírozott támogatások pályázatkezelő ügyviteli és monitoring rendszere jön létre, így biztosítva az egységes pályázatkezelést.

A FAIR projekt megvalósulásával a tervek szerint a vállalkozások, szervezetek számára lehetővé válik az elektronikus pályázati ügyintézés, illetve az egyes pályázatok, szerződések státuszának webes nyomon követése. A projekt jelentősen javítja a jelenlegi közszolgáltatás minőségét, valamint a korábbiaknál szélesebb kör számára teszi elérhetővé a fejlesztési célú forrásokat.

A Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség 2012. december 14-én írta alá a vállalkozási szerződést a WELT 2000 Kft.-vel és az iFlow Kft.-vel mint együttes ajánlattevőkkel, a KIFÜ vezette konzorciumnak 2013. december végére kell megvalósítani a projektet.

A forrás összege 2 330 156 520 Ft, melyet az Európai Regionális Fejlesztési Alap (86,61 százalék) és a magyar állam (13,39 százalék) finanszíroz.

Azóta történt

Előzmények