Súlyos korrupciós vádak az informatikai beszerzések kapcsán

Két nagyobb, botrányszagú ügy is megrázta a napokban a közvéleményt, melyek mindegyike informatikai beszerzések kapcsán látszik körvonalazódni.

Az egyik egy három évvel ezelőtti eljárásra vonatkozik: az MTI adott hírt arról, hogy  a Fővárosi Főügyészség a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium 2009-es informatikai beszerzései miatt rendelt el nyomozást, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) feljelentése alapján.

A Kehi vizsgálata szerint a minisztérium egy 2009-ben kötött szerződés alapján 176 millió forintot fizetett ki egy cégnek (egy másik tudósítás szerint ez a cég a Synergon) felesleges számítógépes programokért és el nem végzett informatikai szolgáltatásokért. Az ellenőrzés eredménye szerint a tárca informatikusai időben figyelmeztették a döntéshozókat, hogy a minisztériumban és háttérintézményeinél lévő négyezer számítógép közül háromezer nem tudja majd futtatni a vadonatúj szoftvereket, a miniszter kabinetfőnöke mégis megkötötte a szerződést. A környezetvédelmi minisztérium jogutódja, a vidékfejlesztési tárca az üggyel kapcsolatban már korábban tudatta, hogy 2011 áprilisában leállította a kifizetéseket, és felbontotta a szerződést az informatikai céggel.

A másik, mára már igen nagy hullámokat kavaró ügyet a Privát Kopó nevű, magát bűnügyi magazinnak nevező oldal generálta, akik tegnap egy összeállítást közöltek egy nemrég, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által kiírt, január végén odaítélt pályázati csomag kapcsán (GOP 3.1.2-12 „Szélessávú körzethálózati fejlesztések”). A weboldal által a nyilvános adatbázisokból – feltehetően tipp alapján – összeszedett információk arra utalnak, hogy a 20 milliárdos pályázati keret több mint 60 százalékát öt olyan vállalkozásnak ítélték, amelyeket ugyanazon a napon, azonos székhelyen, megegyező összegű jegyzett tőkével alapítottak. Ebből következően erős a gyanú, hogy a 12,5 milliárdnyi támogatás megszerzésére tervezetten készült fel egy ipari csoport, melynek tagjai között offshore vállalkozás éppúgy akad, mint olyan cég és vállalkozó, amelyeknek már komolyan meggyűlt a baja korábban a hatóságokkal.

Azóta történt

Előzmények