Mégis lesz Facebook-telefon?

2010 ősze óta röppennek fel időről-időre pletykák egy Facebook-telefonról, de eddig egyik sem jött be. Maga a Facebook alapítója és vezérigazgatója, Mark Zuckerberg cáfolta többször is ezeket a híreket, legutóbb tavaly szeptemberben: „Tegyük fel, hogy csináltunk egy telefont (de nem), és mondjuk rá tudnánk venni tízmillió embert, hogy használja. Mit érnénk vele, miközben egymilliárdos felhasználói bázisunk van?”

Tegnap azonban az alábbi meghívó landolt az újságírók postafiókjában:

Ennek nyomán újra fellángoltak a találgatások, de most talán közelebb járunk az igazsághoz, mint eddig bármikor.

A 9To5Google belsős forrásokra hivatkozva azt írja, hogy a Facebook és a HTC már hetek óta együtt dolgozik egy nagyszabású marketing kampányon. Szerintük a kampány a felhasználóra és a felhasználói élményre fog fókuszálni, nem a hardverre vagy a szoftverre. Nem eszközként, hanem lifestyle termékként fogják népszerűsíteni, azaz a közösségi élmény, a mély Facebook-integráció lesz a főszereplő.

Az operációs rendszer a hírek szerint egy módosított és erősen testre szabott Android lesz, nem pedig az alapoktól újraírt platform – források szerint a „Facebook OS” csapatból többen is távoztak az elmúlt időszakban, például a Dropboxhoz igazoló Rasmus Andersson is, aki a Facebook mobiltermékeinek dizájnjáért és a termékszerkezetért volt felelős. A New York Times információi szerint a Facebook néhány egykori iOS fejlesztőt is felvett a Facebook Home nevű projektre. A rendszerből a hírek alapján gyakorlatiag bárhonnan elérhetjük majd a Facebook összes fontosabb funkcióját és alkalmazását. Többen azt várják, hogy a főoldal a Facebook hírfolyamának erre a rendszerre optimalizált változata lesz, azaz mindenféle külön alkalmazás vagy widget nélkül is „otthon” érezhetik magukat azok, akiknek a közösségi oldalon pezsgő élet kiemelten fontos.

Azok szerint, akik már látták, a telefon külsőre az iPhone-ra emlékeztet (reméljük nem, mert nem hiányzik a világnak még egy szabadalomsértési per).  Négy colosnál nagyobb képernyőre számíthatunk, valószínűleg 4,3”-os méretű kerül bele 720p-s felbontással és 320 ppi-s képpontsűrűséggel, de a telefon mérete egy iPhone 5-öséhez lesz hasonló. Az UnwiredView állítása szerint egy már korábban is megbízható forrástól úgy tudja, hogy a telefonban kétmagos 1,5 GHz-es processzor, 1 GB memória, 16 GB utólag nem bővíthető tárhely, 5 megapixeles hátsó és 1,6 megapixeles elülső kamera lesz.

Tegnap már írtunk arról, hogy a Facebook Messenger alkalmazásban a VoIP lassan kilép a tesztperiódusból, egy „Facebook-telefonnal” megbolondítva viszont már sokkal érdekesebbé válik ez a hír. A VoIP alapú hanghívás jóval olcsóbb a hagyományos mobiltelefonálásnál, de elterjedését nehezíti, hogy alapesetben külön programot kell futtatni hozzá, abba esetleg regisztrálni, rávenni az ismerősöket, hogy ők is használják a platformot.  A Facebook azonban egymilliárdos tömeget tudhat maga mögött, akik közül százmilliónyian használják az oldalt okostelefonról, állandó 3G vagy 4G kapcsolat mellett. Logikus lépésnek tűnne, ha a Facebook olyan szinten módosítaná az Android operációs rendszert és integrálná bele a saját alkalmazásait, szolgáltatásait, hogy például híváskezdeményezéskor a telefon alapból a közösségi oldal beépített VoIP megoldásán keresztül próbálná lebonyolítani a hívást.

Persze a Facebook szempontjából a közösségi kommunikáció ilyen mértékű „kontrollálása” sok előnnyel járhatna. Elég csak arra gondolni, hogy egy megfelelő operációs rendszer segítségével még a mostaninál is több személyes adathoz juthatna, gyakorlatilag teljes képet kapva a kommunikációra aktívan Facebookot használókról.

Azóta történt

Előzmények