Távközlési szolgáltató-e a Skype?

A francia távközlési felügyelet (ARCEP) tegnap közölte, hogy vizsgálatot kezdeményeztek annak tisztázása érdekében, hogy a Skype-ot üzemeltető Microsoft vajon megszegte-e a helyi törvényeket, amikor nem regisztráltatta a vállalkozást mint telefontársaságot.

A felügyelet közölte, hogy tavaly óta már több esetben kérték a luxemburgi székhelyű Skype Communicationst, hogy jelentsék be a céget mint „elektronikus kommunikációs szolgáltatót”, ám a vállalat mindez idáig nem tett eleget ennek a felszólításnak. Az ARCEP számára azért fontos mindez, mivel egy regisztrált szolgáltatóra a törvények kötelezettségeket rónak: például biztosítaniuk kell a segélyhívások megvalósítását, illetve a hatóságok kérésére – a megfelelő jogszabályokat betartva – engedélyezniük kell, hogy indokolt esetben pl. a rendőrség megfigyelhesse a felhasználók kommunikációját, vagyis lehetőséget kell adnia lehallgatásra.

Ez egy újabb komoly fellépés a Microsoft ellen (bár most a másik oldalról), akiket számtalan szervezet támad azóta, hogy 2011-ben felvásárolták a Skype-ot, ugyanis a jogvédők hiányolják az átláthatóságot, mivel állításuk szerint nem lehet pontosan tudni, hogy a vállalat milyen adatokat ad át a felhasználókról és kommunikációjukról harmadik feleknek. (A felvásárlás előtt egész más volt a helyzet: amíg az alapítók üzemeltették a szolgáltatást, addig épp az volt a híre a cégnek, hogy a titkosított adatfolyamhoz senkinek nem adnak hozzáférést, épp ezért kerültek néha komoly összeütközésekbe kormányokkal és hatóságokkal.)

Új szabályozás születhet

Az ARCEP azzal támasztja alá kérését, hogy mivel a Skype lehetővé teszi a telefonhívásokat is, így egy új technológiai alapon működő, ám egyébként klasszikus, regisztrációköteles telefonszolgáltatásról van szó. Az meg kell jegyezni, hogy az ilyen szolgáltatás nincs engedélyhez kötve Franciaországban, viszont kötelező egy előzetes nyilatkozatban bejelenteni a tevékenységet. Ennek elmulasztása bűncselekménynek számít, ezért fordult most a felügyelet az ügyészséghez.

A Microsoft szóvivője röviden reagált az ARCEP lépésére: véleményük szerint a francia törvények alapján a Skype nem számít „elektronikus kommunikációs szolgáltatónak”, de azt is kijelentette, hogy továbbra is együttműködnek a felügyelettel, hogy megoldást találjanak a felmerült problémára.

Az Európai Unióban jog szerint ebben a pillanatban egyébként az ilyen, VoIP-szolgáltatást kínáló vállalkozások nem számítanak távközlési cégnek. Ám a francia kezdeményezés hatására ez könnyen megváltozhat, mivel nemcsak az ottani szolgáltatók tartják tisztességtelennek, hogy az övékéhez hasonló szolgáltatást nyújtó internetes vállalatok kedvezőbb helyzetben vannak, hozzájuk képest.

Azóta történt

Előzmények