Mehet a per a Facebook ellen

A Facebook első lépcsőben veszített abban az eljárásban, melyet néhány illinois-i felhasználó azért indított, mivel állításuk szerint a közösségi oldal törvénytelenül gyűjt és tárol biometrikus adatokat a feltöltött fényképekről arcfelismerő technológiájuk segítségével – írta meg a Reuters hírügynökség.

Az egyik kaliforniai szövetségi bíróságon a bíró tegnap elutasította a Facebook kérését, hogy szüntessék meg ellenük az eljárást. A vállalat azzal érvelt, hogy a felhasználóknak nincs jogalapja, hogy a vonatkozó adatvédelmi törvény (Illinois Biometric Information Privacy Act – BIPA) alapján pert indítsanak, ugyanis elfogadták a felhasználói szerződést, melyben szerepel, hogy a Facebook és a felhasználók közötti vitákat a kaliforniai törvények alapján folytatják le, így a BIPA a címkézés „tag suggestions” megítélésére nem alkalmazható.

Facebook Biometric Ruling by Anonymous Mw4rxN5su

Ezzel a bíróság nem értett egyet, így az eljárásnak szerintük van jogalapja a BIPA alapján – a felek korábban megállapodtak abban, hogy a tárgyalás Kaliforniában legyen.

Az úgynevezett „tag suggestions” már bevezetése idején nagy vihart kavart, ugyanis a közösségi oldal figyelmeztetés nélkül, alapértelmezésben bekapcsolva vezette be. Ezt az egész világon óriási felháborodás fogadta, a Facebook bocsánatkérésre is kényszerült. Egy évvel később pedig kénytelenek voltak Európában ideiglenesen kikapcsolni a funkciót.

Azóta történt

Előzmények