Elindult a nyomozás a Facebook kivételezései miatt

A Facebook független felügyelőtanácsa arra kérte a vállalatot, mutassa be a rendszert, ami a kiemelt fontosságú személyek tartalmairól dönt.

A The Wall Street Journal az utóbbi hetekben igen súlyos vádakkal illette a Facebookot a cikkeiben, többek között azt is állították, hogy a platform szabályai egyszerűen nem érvényesek a kiemelt fontosságú személyekre.

A Facebook független felügyelőtanácsa (Oversight Board) a történtek miatt felszólította a Facebookot, hogy mutassa be azt a rendszert, amellyel a kiemelt fontosságú felhasználókhoz kötődő tartalmakat nézi át.

A Facebook szóvivője elmondta: tájékoztatják majd a tanácsot a rendszerről, amely fiókok millióit tartalmazza. Ezek egy része fehérlistán van, vagyis mentes a Facebook bármilyen szabályozása alól, állítja a WSJ.

A felügyelőtanács arra kíváncsi, a rendszer hogyan működik, mi alapján kerülnek be fiókok vagy oldalak a programba.

A felügyelőtanácsot maga a Facebook hozta létre tavaly, azért, hogy elcsendesítse a kritikákat, amelyeket a problémás tartalmak kezelése miatt kap. A tanács egy 130 millió dolláros alapból működik, és ez hozza a végső döntéseket arról, hogy egy-egy konkrét tartalom maradhat-e a Facebookon.

Azóta történt

Előzmények