Távozik a Facebook technológiai főnöke

Nem akárki lép le, hanem olyan munkatárs, akinek kiemelt szerepe volt a jelenlegi működés kialakításában.

A Facebooknál már 13 éve dolgozó Mike Schroepfer, a jelenlegi technológiai vezető (CTO) szerdán jelentette be, hogy a jövő évben lemond pozíciójáról.

Bár az elmúlt években több fajsúlyos szakember is elhagyta már a vállalatot, a „Schrep” néven ismert Schroepfer távozása kiemelt esemény. A 2008 óta itt dolgozó szakember a vállalat csúcsvezetéséhez tartozik, 2013 óta tölti be a CTO munkakört, és a tulajdonos alapító Zuckerberg, valamint Sheryl Sandberg operatív igazgató mellett a három legfontosabb ember egyike.

Mike Schroepfer irányítása alá tartoznak többek között a közösségi oldal mesterségesintelligencia-fejlesztései, a VR-technológia alkalmazása, a blokklánc-technológia felhasználása, de felügyeli a mérnöki tevékenységeket, az infrastruktúra állapotát és fejlesztését, ezek gazdasági hátterét stb. Közülük a legfontosabb, melynek kialakításában Schroepfernek oroszlánrésze volt, az AI-fejlesztések, mivel ezek két irányban is fontos szerepet játszanak: egyrészt a célzott reklámozás működtetésében, másrészt pedig a tartalom menedzselésében – az utóbbi kiemelt szerepet játszott az elmúlt években, mivel folyamatosak a támadások és kritikák, hogy a Facebook mit enged publikálni, és mit nem, hol és mikor, milyen törvényeket és szabályozásokat kell betartaniuk, mennyire engedik vagy nem engedik a „fake news” terjesztését stb.

A pályáját a Mozillánál kezdő Schroepfer egy blogposztjában közölte, hogy utóda egy másik Facebook-veterán, Andrew Bosworth („Boz”) lesz, aki jelenleg a VR-fejlesztések operatív irányításáért felel. A 46 éves Schrep – ezt Mark Zuckerberg is megerősítette – ugyanakkor szoros kapcsolatban marad a vállalattal, részmunkaidőben „vezető munkatársként” tanácsadó lesz, illetve segít a Facebooknak a tehetséges szakemberek toborzásában.

Előzmények