A Facebook fellép az álhírek ellen

A közösségi oldal harmadik feleket is bevon az ellenőrzésbe. Az viszont kérdés, hogy a minősítéssel nem erősödik-e fel a bejelentésekkel való visszaélés, a trollkodás.

Miután több (köztük politikai) okból is az idei év egyik slágertémája az interneten, főként a közösségi oldalakon terjedő hamis hírek helyzete lett, a legtöbbet előkerülő oldal, az erős nyomás alá helyezett Facebook korábban ígéretet tett arra, hogy valamilyen módon fellépnek ezek ellen. Az ígéretet betartották, és több olyan intézkedés léptettek életbe, melyek az álhírek kiszűrését szolgálják.

Az első, kisebb súlyú lépés az, hogy könnyebbé tették a felhasználó által hamisnak talált hír bejelentését: a posztok jobb felső sarkában található menüben megjelent egy ilyen lehetőség. Ezzel párhuzamosan le lehet tiltani azt a felhasználót (vagy üzenni lehet neki), aki az általunk hamisnak tartott hírt megosztotta.

Az viszont már sokkal komolyabb újítás, hogy a Facebook most már együttműködik olyan ügynökségekkel, melyek elfogadják egy „tényellenőrző” intézet (Poynter’s International Fact Checking Network) alapelveit, és tevékenységük során a hírek valóságtartalmát ellenőrzik. Amennyiben valaki olyan tartalmat oszt meg a közösségi oldalon, mely e társaságok listáján mint álhír szerepel, akkor a Facebook figyelmeztető üzenetet küld az ezt megtekintő felhasználóknak. Ezen felül lehetőség szerint megjelenítenek egy linket is, mely az adott hamis információ korrekcióját, a valós tartalmat mutatja.

Magukat a megjelölt, hamisnak minősített tartalmakat a Facebook nem tiltja le, nem törli, nem korlátozza a megosztásukat, de a jelzés mindig rajtuk marad. Emellett viszont az algoritmus az álhírnek minősített tartalmakat alacsonyabb szintre sorolja a fontosság tekintetében, így azok a hírfolyamban hátrébb kerülnek.

Azóta történt

Előzmények