2018. október 21., vasárnap

Gyorskeresés

Az EU határozottabb fellépést követel a Facebooktól a hamis hírek szűrésében

  • (p)
Írta: | | Forrás: Financial Times

A területért felelős biztos aggasztónak tartja a nagy véleményformáló erővel bíró platformokon a hoaxok szaporodását, de az önszabályozásban bízik.

A korábban az egységes digitális piacért, január elsejétől viszont már átmenetileg a digitális gazdaságért és társadalomért is felelős uniós biztos, Andrus Ansip interjút adott a Financial Timesnak, és ebben elmondta, hogy szigorúbban fognak fellépni a közösségi médiában terjedő hamis hírek ellen. Mint fogalmazott: a közösségi oldalak üzemeltetői vagy komolyabb szűrést alkalmaznak, vagy pedig szankciókra számíthatnak.

Hirdetés

Ansip szerint fordulóponthoz érkeztünk, mivel a közösségi médiában annyira elharapóztak a hamis információk (példaként az amerikai választási kampány időszakát hozta, amikor például szétterjedt a hír, hogy a pápa Donald Trumpot támogatja), hogy az már a közösségi oldalak számára is veszélyes, így nekik is nagyobb felelősséget kell vállalniuk e téren.

Hoax
[+]

Az e szempontból nagy nyomás alatt álló Facebook egyébként már több lépést is tett a kamu hírek kiszűrésére, terjedésük megakadályozására (például a felhasználók által hamisnak ítélt információkat olyan szervezetek munkatársai igyekeznek ellenőrizni, akiknek ez a profiljuk: „fact-checking”), a legújabb a „journalism project” melynek keretében a hírportálokkal együtt igyekeznek egy kampány keretében felvilágosítani a felhasználókat, hogy miképp különböztessék meg a hoaxokat a valódi hírektől.

Ansip szóvivője közölte azt is, hogy az Európai Bizottság figyeli, hogy a közösségi oldalak mit tesznek az ügyben, és tervezik, hogy ajánlásokat adnak nekik, melyeket önkéntes alapon fogadhatnak el.

A Facebook nem kommentálta a biztos kijelentéseit, de nemrég egy felelős vezető kijelentette, hogy céljuk a nyilvánvaló, szándékosan terjesztett hoaxok kiszűrése, ám nem kívánják korlátozni a szólásszabadságot, a véleményük elmondására az embereknek joguk van, a Facebook nem léphet fel az „igazság bajnoka” kétes szerepében.

Ansip a tervezett intézkedésekről részleteket nem árult el, de leszögezte, hogy a közösségi média véleményformáló szerepének növekedése kihívás, működtetésük pedig felelősséggel jár, csakúgy, mint a hagyományos média esetében. Ugyanakkor azt is elmondta, hogy az Európai Bizottságnak vagy a kormányoknak nem dolga, hogy cenzúrázzák az online tartalmakat: „Nagyon káros, hogy vannak hamis hírek, de az még rosszabb lenne, ha létezne az Igazság Minisztériuma.”

Németországban az amerikai példa után annyira aggódnak a közelgő választások előtt, hogy azt fontolgatják: törvényileg írnák elő, hogy súlyos – akár 500 ezer euróig terjedő – büntetéssel sújtsák azokat a közösségi platformokat, melyeken hamis híreket terjesztenek.

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.