Folyamatosan törli az erőszakos tartalmakat a Telegram, az Apple-t is beperelték

Nem győzi törölni az uszító és szélsőséges tartalmakat a nyilvános csatornákról a Telegram – már az Apple-t is beperelték emiatt.

Sokak célkeresztjébe került az utóbbi időben a Telegram, amely az elmúlt hetekben azzal volt elfoglalva, hogy a nyilvános csatornákról törölje a szélsőséges, erőszakot támogató tartalmakat.

Pavel Durov alapító saját közleményében hozzátette, hogy a Telegram üdvözli a békés vitát és tüntetést, de a használati feltételeik egyértelműen tiltják az erőszakra való buzdítást. Durov azt mondja, hogy következetesek akarnak lenni minden hasonló esetben, így ugyanazt tették, mint korábban az Iránt, Thaiföldet vagy Hong Kongot érintő esetekben.

Ez jelen helyzetben azt jelenti, hogy az erőszakot hirdető amerikai csatornákat moderálták vagy törölték, több százat. Durov szerint így megakadályozták, hogy a szélsőséges tartalmak eljussanak több tízezer emberhez. Mindez viszont csak a nyilvános csatornákra vonatkozott, arról nem beszélt Durov, hogy mi lehet a helyzet a privát beszélgetésekkel és a titkos, vagyis végpontok között is titkosított beszélgetésekkel.

A helyzet elég nagy figyelmet kapott a média részéről, egy Washingtonban működő nonprofit szervezet pedig máris beperelte az Apple-t, és azt követeli, hogy a Parler után a Telegramot is tiltsa ki a platformjáról. A Coalition for a Safer Web szerint a Telegram szélsőségesek gyülekezőhelyévé vált (a szolgáltatás nem csak üzenetküldő, nyilvános csatornák és csoportok révén részben közösségi platform is), ezzel pedig megszegi az Apple szabályzatát. Azt tervezik, hogy a Google ellen ugyanilyen pert indítanak.

Pavel Durov jelezte, már dolgoznak egy Safarin át futtatható webes appon arra az esetre, ha az Apple betiltja iOS alatt a Telegramot.

Nemrég külön foglalkoztunk azzal a témával, hogy sokak szerint a nagy tech cégek döntenek a szólásszabadságról (és például a Parler sorsáról), azok viszont azt nehezményezik, hogy a közreműködésük miatt elérhető szolgáltatások nem moderálják kellően a felhasználóikat. Kitértünk továbbá az üzenetküldőket és a Telegramot érintő kritikákra is. Sokak szerint a mostanában felhozott problémákra a Signal és a Telegram sem jelent egyértelműen jó megoldást.

Azóta történt

Előzmények