Újabb munkahelyi ellenség: Facebook-automata

Újabb őrület terjed pár napja az interneten: egy olyan online alkalmazás, amelyik a felhasználó bejegyzései alapján véletlenszerűen generál Facebook-posztokat.

A What would i say? (kb. Mit mondanék?) nevű programot a Princeton Egyetem végzős diákjai (Pawel Przytycki, Ugne Klibaite, Vicky Yao, Daniel Jiang, Edward Young, Harvey Cheng és Alex Furger) dobták össze az egyetem múlt hét végén tartott hackertalálkozóján, miután egyikük nyilatkozata szerint annyi kávét és Red Bullt ittak, hogy nem tudtak mit kezdeni az energiájukkal.

A készítők állítólag nem tervezték, hogy a nagy nyilvánosság elé lépnek a másfél nap alatt megírt szoftverrel, csak barátaikat akarták szórakoztatni, ám ez természetesen nem így történt: keddre már sok nagy látogatottságú oldalon bemutatták az alkalmazást.

Facebook bot

A tájékoztató szerint az adatok miatt nem kell aggódni, a program a felhasználói oldalon fut, a készítők nem jutnak hozzá az információkhoz.(Azt viszont talán mondani sem kell, hogy mint a legtöbb alkalmazásnál, engedélyezni kell az adatlaphoz, az ismerősök listájához és a posztokhoz való hozzáférést a használatánál.)

A program alapját egy Markov bot alkotja, mely a korábbi hozzászólások alapján hozza létre a szövegeket. Így aztán olyan mondatok, mondatszerűségek jönnek elő, melyek egy része vicces, egy része értelmetlen, egy része viszont meglepő hűséggel adja vissza a felhasználó stílusát és jellemzi érdeklődési körét. Ahogy egy újságíró találóan jellemezte a programot: az önimádat és a nosztalgia a Facebook népszerűségének két motorja, és ez az alkalmazás szerencsésen ötvözi a kettőt.

Azóta történt

Előzmények

  • Korán temették a Facebookot

    A cég frissen közzétett negyedéves jelentése hatalmas meglepetést okozott, a mobilos átállás sikeresnek látszik, a fontos mutatók emelkedtek, a részvény megtáltosodott. A cél a következő ötmilliárd, de nem dollár, hanem felhasználó.