Hirdetés

Az Adobe Creative Suite is a felhőbe költözik

Nem lesz több Creative Suite, jelentette be hétfőn a MAX konferencián az Adobe. Bár a legtöbben arra számítottak, hogy a cég a CS soron következő, hetes verzióját fogja bemutatni, helyette ennek ellenkezője történt – az Adobe megszünteti a Creative Suite nevet, és a jövőben nem is fog kiadni dobozos változatot a széles körben használt csomagból.

Az Adobe tavaly indította el a Creative Cloudot, melynek jelenleg mintegy félmillió előfizetője és kétmillió, az ingyenes szolgáltatásokat igénybe vevő felhasználója van. Scott Morris, a Creative Cloud marketingigazgatója elmondta, hogy nem látták értelmét külön-külön foglalkozni a programok Creative Suite és Creative Cloud verzióval, és egyértelmű volt a lépés a felhő irányába. Az Adobe június 17-én fogja elérhetővé tenni az új CC programokat, a CS nevet pedig csak a már kiadott régi csomagok esetében fogja ezentúl használni. A CS6-ot továbbra is meg lehet vásárolni, azt azonban még nem lehet tudni, hogy meddig. Az Adobe ezzel a lépéssel több legyet is üthet egy csapásra: olcsóbb lehet a disztribúció, kiszámítható és folyamatos bevételre tehet szert, és a viszonylag alacsony havi előfizetési díjjal olyanokat is a legális felhasználók táborába csábíthat, akik eddig az egyszeri magas ár láttán egyből a kalózverziók felé fordultak. A CC csomag programjaihoz nem lesz szükség állandó internetkapcsolatra, az ellenőrzés havi egyszer fog megtörténni a CC szervereihez kapcsolódva. A cég a szigorúbb internethasználati gyakorlattal működő intézmények és a kormányzati szervek számára speciális verziót fog kínálni, amiben bizonyos online szolgáltatások korlátozottan vagy egyáltalán nem lesznek elérhetőek.

A CS6 terméktámogatása természetesen nem fog megszűnni emiatt egyik napról a másikra, a biztonsági foltok, kompatibilitási és hibajavító frissítések továbbra is elkészülnek, de tényleges új funkciókat ez a kiadás már nem fog kapni a jövőben, azok használatához elő kell fizetni a CC-ra. Az előfizetési díj havi 74,99 dollár lesz, de ha valaki éves előfizetést vesz, akkor már csak 49,99 dollára jön ki egy havi díj. Az Adobe kedvezményes előfizetést is kínálni fog azok számára, akik rendelkeznek egy CS3 vagy újabb csomag, esetleg Photoshop licensszel, ők 29,95 dolláros havidíj fejében lehetnek majd Creative Cloud előfizetők.

Ahogy arra a névváltás is utal, az Adobe a jelenleginél jobban egymásba integrálja majd a felhőszolgáltatásait (mint a tárhely vagy a Behance szakmai közösségi oldal) és a Creative Cloudba tartozó programokat. Túl sok új felhőspecifikus funkció egyelőre nem várható, inkább a meglévők mélyebb összecsiszolására lehet számítani.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Adobe

Azóta történt

Előzmények