Az EU vizsgálatot indít a Facebook-botrány miatt

Hivatalos bejelentés egyelőre még nincs, de az Európai Parlament elnöke egyértelműen fogalmazott egy bejegyzésben.

Az Európai Unió törvényhozói meg fogják vizsgálni, hogy közösségi oldal több mint 50 millió felhasználójának adataival visszaéltek-e, felhasználták-e őket illegális módon – adta hírül nemrég a Reuters hírügynökség.

Mindezt Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke jelentette be ma délben egy Twitter-bejegyzésben, ahol elmondta, hogy ha igazak a vádak, akkor az az európai polgárok személyes jogainak elfogadhatatlan megsértése, ezért teljes mértékben át fogják vizsgálni a digitális platformokat.

Mint az IT café is beszámolt róla vasárnap, a Cambridge Analytica politikai adatelemző cég segítette Donald Trump 2016-os választási kampányát, és a múlt héten több nagy amerikai médium is riportokat közölt arról, hogy az előrejelzésekhez és stratégiák megtervezéséhez felhasznált adatokhoz nem jogszerűen jutottak hozzá, hanem a Facebookon keresztül. A Facebook erre közleményben reagált, és közölték, hogy nem ők adták ki az adatokat harmadik félnek, hanem egy szerződésszegő partnerük, egy cambridge-i pszichológiaprofesszor, aki alkalmazása segítségével gyűjtötte azokat.

A Facebook védekezését sokan nem fogadják el, mivel nem tisztázottak a körülmények, épp ezért vizsgálatok folynak az ügyben.

Azóta történt

Előzmények