A Facebook próbál menekülni az egyre dagadó botrányból

Forr a levegő a közösségi oldal körül, egyre nagyobb a nyomás Mark Zuckerbergen. Változtatásokat jelentettek be, de kérdés, hogy ez elég lesz-e.

Bejöttek azok a jóslatok, hogy a Cambridge Analytica adatfelhasználása miatt kialakult helyzet a Facebook eddigi legsúlyosabb válságához vezethet. Annyira, hogy az elmúlt napokban egyre több olyan jelentés, felmérés lát napvilágot, melyek a már eddig is sejtett/ismert kétes tevékenységekre mutatnak. A vállalat, maga Mark Zuckerberg is azt a taktikát választotta, hogy előre próbálnak menekülni: önként ismerik el bizonyos vádak igazságát, illetve reformokat jelentenek be, valósítanak meg, tesznek rájuk ígéretet.

Felsorolni is nehéz, hogy a közelmúltban mennyi, a közösségi oldal tevékenységét árnyékba borító tény derült ki. Például azt közölte a Facebook technológiai vezetője, hogy a Cambridge Analytica nem 50, hanem 87 millió Facebook-felhasználó (döntő többségben amerikai polgár) adatait dolgozta fel Donald Trump választási kampánya során illegálisan. (Christopher Wylie, aki megtérő bűnösként kirobbantotta a botrányt, erre azt reagálta, hogy szerinte még ennél is nagyobb számról van szó.) A történtek miatt Mark Zuckerbergnek hamarosan kongresszusi meghallgatáson kell részt vennie.

Emellett Mark Zuckerberg tegnap este egy telefonos sajtókonferencián – kissé nehezen értelmezhető módon fogalmazva – közölte, hogy illetéktelenek engedély és értesítés nélkül több mint kétmilliárd felhasználó adataihoz férhettek hozzá – ez kb. azt jelenti, hogy mindenkiéhez.

Az is kiderült nemrég, Mark Zuckerberg ezt is elismerte, hogy monitorozzák a felhasználók Messenger-üzeneteinek tartalmát (szöveget, képet, linket stb.). Az indoklás az, hogy minderre azért van szükség, hogy tudják: a felhasználók betartják-e a felhasználási feltételeket – pont úgy járnak el, mint a közösségi oldal tartalmainak ellenőrzésekor is.

Pár napja azt is felvetette a közösségi oldal főnöke, hogy teljes egészében megváltoztatják adatvédelmi szabályzatukat, és a megengedőbb amerikai adatvédelmi szabályok helyett a szigorúbb EU-s irányelvekhez szabják a feltételeket – igaz, erről részleteket nem árult el.

A történtekkel kapcsolatban a vállalatvezető egyfajta bocsánatkérést fogalmazott meg, s tegnap a már említett technológiai vezető aláírásával a hivatalos blogon megjelent egy közlemény, mely a reformlépéseket sorolja fel, amelyek többsége az alkalmazásfejlesztőknek és üzleti partnereknek kínált eszközök, a különféle API-k felhasználási feltételeit, adatgyűjtési lehetőségeit és működését érinti, korlátozásokat vezetnek be. Ezek közül a legfontosabbak:

  • előzetes jóváhagyáshoz kötik, hogy egy alkalmazás gyűjthessen az alapvető profiladatokon (név, e-mail stb.) kívül más típusú információkat is, illetve a jövőben letiltják az olyan adatok gyűjtését, mint pl. a vallási hovatartozás, politikai állásfoglalás stb.
  • tervbe vették az elmúlt évek egyik nagy projektjének, az Instagram Platform API-nak a leállítását – ez a folyamat már meg is indult
  • megszüntetik az e-mail vagy telefonszám alapján történő keresés lehetőségét
  • április 9-től kezdve figyelmeztetik azokat a felhasználókat, akiknek az adatait a Cambridge Analytica megszerezhette, és általánosságban is értesítéseket küldenek a hírfalra, hogy mely harmadik felek használják az illető adatait

Azóta történt

Előzmények