Sebességet vált Európában a műholdas internet

Megkezdte az internetszolgáltatást Európa legnagyobb kapacitású távközlési műholdja. A francia Eutelsat flottájához tartozó Ka-Sat szatellitet a tavalyi év végén lőtték fel a kazahsztáni Bajkonurból, és most – a tesztek lezárultát követően – ütemterv szerint éles üzembe állították.

A Ka frekvenciasávot használó, 6,1 tonnás Ka-Sat jelenleg a világ legfejlettebb távközlési műholdja: 82 pontnyalábbal rendelkezik, melyekkel tíz földi állomáshoz kapcsolódik. Egy-egy pontnyaláb maximális adatátviteli kapacitása 900 Mbps, így a szatellit összesen mintegy 72 Gbps sávszélességet képes biztosítani.

A jelentős kapacitásra építve az Eutelsat leányvállalata, a Skylogic négyféle internetcsomagot alakított ki lakossági előfizetők részére. A Tooway márkanevű konstrukciók 6/1, 8/2, 10/2 és 10/4 Mbps maximális le-, illetve feltöltési sávszélességekkel érhetők el a műhold által lefedett területeken – Európában és Észak-Afrika egy szűk sávjában –, már ahol a cégnek van viszonteladói partnere, Magyarországon történetesen nincs. A havi díjakat nem publikálta a műholdas szolgáltató, mely vállalkozásoknak a fentieknél nagyobb sávszélességű (40/10, illetve később 50/20 Mbps) csomagokat is kínál.

Az Eutelsat elsősorban az ún. „not-spotokon”, vezetékes és mobilinternettel egyáltalán nem vagy csak töredékesen lefedett területeken élők és ilyen környezetben működő cégek érdeklődésére számít. Az cég által citált felmérés szerint Európában legalább 13 millió háztartásba nem jut el vezetékes internet, míg 17 millióban csak 2 Mbps-nál alacsonyabb sávszélesség érhető el. A Ka-Sat potenciálisan kétmillió kapcsolatot képes kiszolgálni, jóval többet, mint az Avanti által tavaly üzembe állított Hylas-1.

Azóta történt

Előzmények