Hirdetés

Bajban van Európa nagy akkumulátorgyártója

A költségcsökkentések és a leépítések bejelentése után most a Northvolt legnagyobb gyárának vezetője távozik.

A Northvolt közölte, hogy a legnagyobb és egyben fő gyárának vezetője azonnali hatállyal távozik az újraszervezések keretében. A pénz szűkében lévő svéd akkumulátorgyártó igyekszik boldogulni a tartós gyártási gondokkal.

Hirdetés

Mark Duchesne 2023 közepe óta irányította a Northvolt Ett gyárat, most átmenetileg Angeline Bilodeau váltja őt, a cég Észak-Amerikáért felelős alelnöke.

A svéd gigagyártól azt remélték, hogy az európai EV-átállás alappillére lesz, de a termelés felpörgetése a vártnál lassabb volt. Duchesne, aki megjárta a Teslát, a kínai Byton EV-startupot és a Nikola Motort, azt mondta, hogy az utóbbi három hónapja a karrierje legrosszabbja volt.

A cég szeptemberben költségcsökkentéseket és leépítéseket jelentett be, a szakértők pedig attól tartanak, hogy az EU-s EV-akkutermelés nagyjának titulált cég megtorpan a gyártási gondok, a keresleti problémák és a kínai verseny miatt.

Bár a fő gyárat évi 16 GWh-s kapacitásra tervezték, még 1 GWh-t sem sikerült eddig elérni. A Northvolt Ett leányvállalata eközben az elkaszált gyárbővítések mellett csődöt jelentett. Jelenleg pénzt próbálnak bevonni a befektetőktől.

Előzmények