Kockázatos az EU-s bankok felhős függősége

Keményebb szabályozásokra készülhetnek azok az EU-s bankok, amelyek a néhány felhős óriásra építik megoldásaikat.

Az EU egyik közleménye szerint a régióban tevékenykedő pénzügyi cégek, bankok a jövőben meg kell majd mutassák, milyen gyorsan tudnak helyreállni egy kibertámadásból: ugyanis a kulcsfontosságú szolgáltatásaik egyre inkább az Amazon, a Microsoft, a Google és az IBM felhős szolgáltatásaitól függenek.

A hatóságok szerint aggasztó, hogy milyen tempóban és mértékben költöztetik minden kritikus részlegüket a felhőbe a bankok, biztosítók és befektetési cégek, ráadásul néhány nagy szolgáltató kezébe adnak mindent. Egyetlen felhős cég hiába számos pénzügyi cég összeomlását eredményezheti a hatóságok szerint.

Bár a legtöbb cég eddig is rendelkezett IT-biztonsági tervekkel, de a soros elnökséget vezető csehek pénzügyminisztere szerint ennél több kell egy nagy leálláskor. Az új intézkedésektől azt remélik, minden időben ellenállóbb lesz a pénzügyi szektor, és fel lesznek készülve bármilyen nagy támadásra. A technikai részleteket az EU tőzsdei, biztonsági és banki felügyeletei dolgozzák majd ki. Az EP is zöld utat adott már ennek, így 2024 végén jöhetnek a nagy változások.

Azóta történt

Előzmények