Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
Toltotollkin
junior tag
"ogy ha esetleg nem is tesznek így, a többletköltséget valamilyen módon majd ráterhelik a felhasználókra."
nem tudom elképzelni
Mindenki a saját baklövéseit nevezi tapasztalatnak. Oscar Wilde
-
Azert az a Euro-IX ugy europai, ahogy az etiop miniszterelnok.
Eleve a szervezet a UK-ben van bejegyezve, a Patrons oldalon az elso ket patronus (Arista, Equinix - tobbet nem csekkoltam) amerikai.Micsoda meglepetes, hogy az amerikai erdekek mellett lobbiznak... (nem)
Tessenek szepen fizetni.[ Szerkesztve ]
https://www.coreinfinity.tech
-
Toltotollkin
junior tag
Fognak fizetni. Amit aztán meg mi fogunk kifizetni. Itt most azt döntheted el, hogy az ISP-nek közvetlenül fogod ezt kifizetni, vagy a szolgáltatónak akinek az ISP-nek kell fizetni. A fogyasztó csak rákefélni tud.
Mindenki a saját baklövéseit nevezi tapasztalatnak. Oscar Wilde
-
válasz Toltotollkin #3 üzenetére
Mindig a fogyaszto fizet, ebben semmi ujdonsag nincs.
A masik megoldas, hogy a fogyaszto nem fizet, cserebe nincs Youtube, Netflix stb.https://www.coreinfinity.tech
-
bambano
titán
"véleményük szerint egyszerűen a szolgáltatók anyagi érdekei motiválnák": valaki hitte azt, hogy bármi más?
a piacon mindent anyagi érdekek motiválnak. *MINDENT*Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
félisten
Csak nem mindegy, hogy mennyit fizet a fogyasztó -- és pontosan miért. Szerintem valamilyen mértékben igenis forgalomfüggővé kellene tenni az internetelőfizetéseket, ami igazságosabbá és talán takarékosabbá tenné a felhasználást.
MaCS
Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!
-
Gargouille
őstag
Ha kizárólag a felhasználón múlna a forgalmazott adatmennyiség, akkor akár még lehetne is benne valamennyi igazság, de sajnos rengeteg - felhasználótól független - tényező is van a képletben, amik miatt nem feltétlenül áll közvetlen arányban a felhasználói tevékenység és az adatforgalom.
Lassan kiderül, hogy amit korábban abszurd humornak gondoltunk, az csak szimpla jövőbelátás volt.
-
mepet
addikt
Szinte minden EU-s IT cafe hir topicjaba jovok unnepelni, hogy megint valos nagyhatalomkent kiall az EU a polgarai jogaiert... Nagyon nagyra becsulom azt, hogy a GDPR-t bevezettek, szigoritottak az adatkezelest, aminek valos, kezzel foghato haszna van minden europai ember eleteben. Raadasul idorol-idore komolyan megbirsagolnak egy-egy (rendszerint Amerikai Egyesult Allamokbeli) internetes oriasvallalatot is. Imadom ezt a gyakorlatot. Ilyenkor mindig buszke vagyok ra, hogy az EU polgara lehetek...
De ez az adatforgalom ado ez netto hulyesegnek tunik igy elso hallasra. Sajnos szerintem sok ilyen mellenyulas lesz meg a jovoben, egeszen addig, amig akadnak olyan arulo orszagok, akik nem egyeznek bele a globalis minimumadoba. Az megoldana ezeket a problemat is, amik ott gyokereznek, hogy az internet amerikai talalmany. Ilyen alapon inkabb az amcsik kerhetnenek erte penzt, hogy mi hozza akarunk ferni az o vallalataik altal birtokolt adatokhoz amerikan kivul...
-
félisten
A reklám szerintem egy másik rétegben van, az internetszolgáltatónak nem sok köze van hozzá.
A forgalomalapú díj viszont kétségtelenül jó alap lehet a reklámok kordában tartására, amihrz viszont nagyon magas szintű szabályozásra lenne szükség.
Midez persze illúzió...
MaCS
-
-
félisten
válasz Gargouille #9 üzenetére
Ezért is írtam, hogy nem szigorúan kéne számolni, de szerintem van egy szint, ahol azért már feltételezhető az önkéntes alapú tömeges adathasználat.
Csak a szűkebb környezetemben többen is azért járatják a netet vörös izzásig, mert nincs adatalapú fizetés. Non-stop letöltés (aztán törlés), filmnézés az üres lakásban és társai.
Ami ingyen van, azza pazarlunk...
MaCS
-
azbest
félisten
A bújtatott költségek "mások fizessék meg és bizta nem hárítják át" hülyeség helyett továbbra is tessenek a hálózat cégek egymásnak elszámolni a forgalom (kapcsolatok áteresztőképessége) költségeivel. A végponti netszolgáltató olyan csomagokat hozzon létre, amivel megéri működnie, ne rinyáljon azért, hogy a 10x-100x -osan eladott sávszélesség van amikor belassul, ha tényleg használják. Ne kamu giga sávszélességekkel reklámozzák magukat, hogy nagyotmondásban felüllicitálják a konkurenciát az ügyfél becsábítása érdekében.
[ Szerkesztve ]
-
Gargouille
őstag
"Ezért is írtam, hogy nem szigorúan kéne számolni, de szerintem van egy szint, ahol azért már feltételezhető az önkéntes alapú tömeges adathasználat."
Persze, van aki kihasználja és van aki meg nagyon nem. Én leginkább itt arra gondoltam, hogy nagyon sok szoftver, eszköz stb. generál a háttérben néha meglepő forgalmakat, amikről egy átlag user nem is tud. Egyszerűen az egész mai technológia nem arra van berendezkedve, hogy spóroljon a sávszélességgel vagy ez szempont legyen.
"Ami ingyen van, azza pazarlunk"
De nincs ingyen, hiszen fizet érte mindenki. Átalánydíjat fizetnek érte, ami nem keverendő össze azzal mintha ingyen lenne. Értem, hogy mit szeretnél mondani, de ez így ebben a formában félrevezető.
Lassan kiderül, hogy amit korábban abszurd humornak gondoltunk, az csak szimpla jövőbelátás volt.
-
félisten
válasz Gargouille #15 üzenetére
A gond szerintem az, hogy egy korlátos erőforrásért átalánydíjat számolni elég kockázatos vállalkozás.
Sokszor láttam már ilyet telefonnak, vízzel, villannyal. És bizony netkapcsolattal is.
Amellyett, hogy egyszerűen igazságtalannak tartom azt, hogy a pazarlók pont annyit fizessenek, mint az ésszerű felhasználók, még fontosabbnak tartanám a pszocológiai hatást. Ha ugyanis nem kell fizetni a többletforgalomért, az úgy jelenik meg az egységsugarú fogyasztó elméjáben, hogy korlátlanul rendelkezésre álló jószág, és ezért tökéletesen rendben van, hogy havi terabájtokat tölt le közvetlenül a devnullba. (Igen, meglehetősen elterjedt gyakorlat.)
MaCS
-
joey04
titán
Szinte minden EU-s IT cafe hir topicjaba jovok unnepelni, hogy megint valos nagyhatalomkent kiall az EU a polgarai jogaiert... Nagyon nagyra becsulom azt, hogy a GDPR-t bevezettek, szigoritottak az adatkezelest, aminek valos, kezzel foghato haszna van minden europai ember eleteben. Raadasul idorol-idore komolyan megbirsagolnak egy-egy (rendszerint Amerikai Egyesult Allamokbeli) internetes oriasvallalatot is. Imadom ezt a gyakorlatot. Ilyenkor mindig buszke vagyok ra, hogy az EU polgara lehetek...
-
azbest
félisten
A sebesség maga egy forgalomlimit is.
A starlinknél pl észak-amerikában bevezették, hogy van egy mennyiség, ameddig bármikor a hálózatban elérhető elgnagyobb sebességgel ment. Afelett pedig szolidabb sebességre korlátozta a teljes forgalmát. Ezen kívül bizonyos napi időszakokban, amikor kevesen használják szintén sebességlimit nélkül, amit bír.Ha meg nem akarjuk bonyolítani, akkor lehet úgy is, hogy nem a max csomag a jelképes árú és ahhoz képest nem éri meg kisebb csomagot venni, hanem rendes áron a csúcs csomag és a kisebbek arányosabban olcsóbban.
[ Szerkesztve ]
-
bambano
titán
erre tudnál egy működő megoldást javasolni?
tehát ami forgalom eljut az előfizetőmhöz, azzal kapcsolatban én kivel számoljak el?először is ha olyan csomagokat hoznék létre, amit te szeretnél, azt nem tudnád megfizetni.
másrészt nincs kamu giga sávszél reklámozás. tessék elolvasni a szerződéseket, reklámokat. ha mégis úgy érzed, hogy kamu reklámot látsz, akkor először rendelj mérődobozt az nmhh-tól, és ha igazad van, tegyél panaszt.
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
bambano
titán
én meg kifejezetten borzalmasan utálnám, hogyha a mai szabályozási környezetben ilyet kellene csinálnom.
és nyugodtan vegyél mérget rá, ha én utálom, az előfizetőim is utálni fogják. vagy fognak. engem.*megfizethetetlen* költsége lenne.
szerk: "Sokszor láttam már ilyet telefonnak, vízzel, villannyal.": telefon, víz, villany nem átalánydíjas.
[ Szerkesztve ]
-
azbest
félisten
Azzal számolsz el, akivel felmenő ágon össze van kötve a hálózatod. Egyébként sem forgalom, hanem sávszélesség alapján szokás szerződni a kábelre.
Ha nem vagy képes gigabitet szolgáltatni, mert ahhoz túl olcsó a csomag, akkor az ügyfeled felé tartsd a markod, hogy emelni szeretnél. Hazug mód az, hogy közvetve akarod megfizettetni, csak hogy olcsóbbnak tűnhess a konkurenciánál, mert te a netflixszel szeretnéd beszedetni az internetkapcsolat díját az ügyféltől.
Persze, hogy nagyon olcsó a csomag, hogy az overprovisioning miatt rengeteg ügyfél közt osztod el - a garantált sebesség kéne, hogy a mérvadó legyen, ami reálisabb, de belehajszoltáltok egymást a hazudozással a több gigabit névleges sebességbe már.
Persze, hogy kb mindenki a legnagyobb csomagra fizet elő, ha pár százassal olcsóbb a legkisebb csomag. Azért csináljátok így, mert a kis csomaggal is ugyanakkora a költségetek, mint a naggyal, valójában nem olcsóbb a kis csomag kiszolgálása, mert ugyanúgy kell hozzá az infrastruktúra.Ismerem az overprovisioninget, alapból nincs is vele baj, bele is van írva a szerződésbe, hogy nem gigabit a garantált, hanem pár tíz vagy pár száz megabit. A pofátlanság ott van, amikor az overprovisioning miatt sírtok, hogy de hát van amelyik ügyfél tényleg forgalmaz és hát ezért a többieknél sem lesz meg a max sebesség, mert használják és osztoznak rajta. Kevesebbet tessék ígérni vagy a max sebességkorlát szerint jobban súlyozni a csomagok előfizetési díjait, hogy ne mindenki a max csomagot válassza, akár kell neki akár nem.
[ Szerkesztve ]
-
azbest
félisten
de minden csűrés csavarás nélkül, a netszolgáltatók emelni szeretnének. Csak úgy akarnak emelni, hogy az ne legyen nyilvánvaló. Ahelyett, hogy a csomagjaikat változtatnák meg úgy, hogy a nagy fogyasztóknak drágábbat kellene választani, mással akarják beszedetni az ügyféltől. Szerintem meg szedjék be az ügyféltől ők.
Az már technikai kérdés, hogy ezt hogyan lehet megvalósítni, de nem lehetetlen.
A starlink féle x giga teljes sebességű, afelett lassabb, üresjárat napszakban teljes sebesség az nem hülyeség. Nem kell ám, hogy minden ügyfélnek egy napon legyen a fordulónap, hogy mindenki ugyanazon a héten tolja szét a hálót, hanem szét lehet szórni az ügyfelek fordulónapját - mobilszolgáltatóknál is van így, de talán vezetékes telekomnál is.
Aztán lehet csomagot csinálni az alapján is, hogy mennyi a teljes sebességű rész határa, meg úgy is hogy mekkora sebességek vannak benne. Vagy plusz pénzzért újabb x giga teljes sebességűt kínálni.[ Szerkesztve ]
-
bambano
titán
de a forgalomgenerátorokkal nem vagyok összekötve.
tehát hogy számolok el mindenkivel, aki nekem forgalmat generál? hint: sehogy.a világon gyakorlatilag minden overbookinggal üzemel. nincs dedikált autópályád. nincs dedikált vízvezetéked. persze lehetne, ha kifizetnéd.
[ Szerkesztve ]
-
prabhu
senior tag
Én meg a hátam közepére sem kívánom azt az állapotot még egyszer. Elég volt szívni vele régen.
Na meg már így is sokat fizetünk (ismét), ez pedig csak újabb lehúzásra adna lehetőséget a cégeknek.
Valamint a fejlődés mértéke is kérdéses lenne. Mondjuk a "jó" kis ADSL meg társai az optika helyett, mert annyi adathoz az is elég logika. -
azbest
félisten
válasz Toltotollkin #29 üzenetére
Ezt a szolgáltatónak kell kiszámolnia a forgalmi statisztikái és a saját átviteli kapacitása függvényében, hogy mit bír a hálózata. És aszerint húzni meg a feláras határokat. Úgy lehet versenyezni, hogy melyik szolgáltató tud jobb ajánlatot adni, milyen ügyesen tud fejleszteni.
Viszonyításképpen 138 óra körüli 4k netflix visz annyit. Vagy minden másnap új játék telepítése steamről.
Nekem rengeteg streaming megy, a szolgáltatómnál már nem látom a forgalmi adatokat sajnos. Szerintem 4523 forintnál többet is hajlandó lennék fizetni érte.
[ Szerkesztve ]
-
azbest
félisten
az nem kérdés, hogy árat emelnek. Ha nem lehet fenntartani a rendszert a jelenlegi havidíjjal, akkor szerinted mi lesz? Ingyen adják? A mostani díjakból fenntarthatatlan működés az érvük, csak másokra mutogatnak, hogyy az áremeléskor ne rájuk haragudjon az ügyfél, hanem egy harmadik félre. Meg ha lehet, akkor fejlesztés helyett elköltenék másra és mindig a harmadik fél a hibás, ha valami lassú.
Viszont ahhoz, hogy tudjam melyik szolgáltatóval érdemes szerződnöm, látnom kell a valós árat. Nem pedig azt, hogy a szolgáltatók két fillérért hirdetik a szolgáltatást, miközben csak olyan tartalmat engednek be a rendszerbe, ami kifizette a védelmi pénzt. Azt is velem fizettetik ki, csak teljesen követhetetlen módon.
Ha valaha megvalósul ez a sunyi rendszer, akkor annak az lesz a vége, hogy rájönnek a nagy cégek (google, amazon, facebook...), hogy mi a rákért fizessenek kábelhasználati díjat minden jött-ment szolgáltatónak, amikor ők maguk is rendelkeznek infrastruktúrával. Majd nem internet lesz, hanem céges hálózat. Jelenleg is ott vannak az adatközpontokban a saját szervereik, vannak saját hálózataik is némelyik országban.
[ Szerkesztve ]
-
félisten
"szerk: "Sokszor láttam már ilyet telefonnak, vízzel, villannyal.": telefon, víz, villany nem átalánydíjas."
De még emlékszem arra, hogy milyen volt, amikor átalánydíjas volt a telefon és a villany. Persze nem mindenkinek.
Példák:
Telefon: a Posta anno nagyon nagy budapesti területen nem tudta mérni a hívásidőtartamokat és kapcsolási díjat számolt. Vagy pontosan, vagy találomra. Sok barátom lakott ilyen helyen, és családilag rájöttek, hogy a telefonszámla, bármennyit is beszélnek, mindig egy átlagos értéket mutat. Ennek egyenes következménye volt, hogy irdatlanul sokat telefonáltak, és ha egyszer összejött a kapcsolat, akkor azt akár a kagylót félretéve is tartották -- mivel az iker is így gondolkodott, tehát egyáltalán nem volt triviális vonalat kapni.
Villany: szűkebb körben, de ismertem átalánydíjas, illetve jelképes összeget fizető fogyasztókat. Hőtárolós villanykályhák minden szobában, harminc fokra fűtött lakás/ház, ha túl meleg van, ablakot nyitunk módon szabályozva.
Víz: a mai napig rengeteg átalánydíjas társasházi vízfogyasztó van. Az általam közelebbről ismert házban a lakások felében van mérő, de a vízfogyasztás háromnegyede a méretlen lakásokra esik. Közvetetten ugyan az ő befizetésüket is növeli a használat, de az elszámolási szabályok miatt a többletfogyasztásuk után jelképes extra díjat fizetnek.
Ugyanez netelőfizetéssel: a fiatalabb ismerőseim döntő többsége nem azt tölti le, amit fel is használna, hanem ami csak a csövön befér, aminek a döntő többsége érintetlenül megy a kukába. Iskolai letöltőversenyek. 0-24-ben pörgő videónézés kikapcsolt tévével.
Mindezzel persze nem lenne baj, ha nem egy korlátos erőforrásról lenne szó, de amikor a netsebességen pontosan látni, hogy a szomszédok éppen szabadsáon vannak, az azért felvet kérdéseket.
A lényeg az, hogy én a mások terhére szóló pazarlást szeretném baromira visszaszorítani, ennek pedig szerintem egy kézenfekvő eszköze a pazarlás szankcionálása, akár pénzben, akár szolgáltatáskorlátozással.
MaCS
-
bambano
titán
azt látom, hogy fogalmad sincs a mai internet törvényi hátteréről.
nem lehet össze-vissza hirdetni, meg kell adni a szolgáltatás pontos tartalmát minőségi paraméterekkel együtt. amibe nem csak a maximális sebesség tartozik bele, hanem az is, amit átlagosan kínálnak.nincs olyan, hogy titokban védelmi pénzt szednek. azt, hogy mi van tiltva a hálózaton, közzé kell tenni.
a nagy adatgenerátoroknak nincs saját elérési hálózatuk. legalábbis nálunk biztosan nincs. tehát hiába kapálóznak, az általuk generált forgalom vagy átmegy az isp hálózatán, vagy nem jut el a felhasználóhoz.
-
bambano
titán
nem véletlenül hívják a lakásokban levő vízórát mellékvízmérőnek. a társasház a saját központi vízmérője által mért mennyiség alapján fizet, amit a mellékvízmérők mérése alapján szétdobnak a tulajdonostársak között. tehát ha egyik lakásban nincs mérő, akkor az csak a szomszédos lakásban lakót károsítja meg, a tágabb értelemben vett környezetet nem.
átalánydíjas villany-szerződés egyébként létező fogalom, de az elég pontos szokott lenni.
-
aprokaroka87
nagyúr
válasz Toltotollkin #29 üzenetére
Ameddig nem lesz " büntetés " meg " jutalmazás " dolog, addig semmi értelme a felhasználókat szívatni.
-
dolon75
senior tag
kezdem érteni, mire gondolsz.
én az, hogy fizessen pl. a Netflix és én is, nagyon károsnak tartom. Ahogy írod, követhetetlen lesz minden, és azt sem tartom elképzelhetetlennek hogy így egy új piaci szereplő (pl. új streaming) hátrányba kerül.a jelenlegi módot, hogy fizetek X összeget egy tól - ig savszélességért, el tudom fogadni.
Öten vagyunk itthon, mindenki streamel, általában más tartalmat, sosem volt gond a savszellel.akinek nem kell nagy savszel, most is tud olcsóbb csomagot valasztani (kivéve, ha csak egy szolgáltató van nála, de ez másik temakör).
Pa-kah! Pakah-pakah Pa-kah! Bokata-Bokata Pa-kah! Pakah-pakah
-
félisten
Pontosan ezt írtam én is: a társasházban a lakások felében van mellékvízmérő, a másik felében nincs (és nem is nagyon van rá esély). Én egy ilyen házat ismerek közelről, nem csak a számokat, hanem az arcokat is. (Kollégák és hivatásos közös képviselők szerint az eset nem egyedi.) És pontosan ezek az arcok (pontosabban az általuk tanúsított hozzáállás) pontosan egybeesik azzal, amit a haverok / haverok gyerekei részéről tapasztalok: ami ingyen van, azzal nem kell takarékoskodni.
Igaz, ez egy kb. tíz éves beszélgetés, de egy ismerősöm büszkén jelentette, hogy ő folyamatosan 3D 4K-s filmeket tölt le. A címeket nem is nézte, csak azt, hogy ezek a paraméterek teljesüljenek. Nyilván nem tudta mindet megnézni (saját bevallása szerint tízből egyet), ráadásul akkor is ment a letöltés, amikor elutazott vagy másfél hónapig nem volt tévéje. Sok terabájtos pufferbe töltött majd törölt...
Ez akkor meglepett (én még a 2400-as betárcsázós korban kezdtem...), aztán pár éve, amikor belekerültem a mai gimnazisták, egyetemisták világába, döbbenten tapasztaltam, hogy ez szinte általános.
Baromi kíváncsi lennék, hogy jelenleg az internetforgalom mekkora részét teszi ki ez a teljesen meddő, devnullba irányuló menet...
MaCS
-
bambano
titán
én nem azt vitatom, hogy a társasházban a lakások felében nincs mérő (mondjuk ezt is vitathatnám, legalább 20 éve kötelező, hogy legyen), hanem azt, hogy ezzel társadalmi kárt okoz. ha ész nélkül fogyaszt, azt is kifizeti a társasház, és azon belül eloszlik. tehát nem okoz széles rétegeknek kárt.
amiről beszélsz, az szerintem nem gyakori.
az ismerősöd valószínűleg nem letöltött, hanem fel. nem az volt a mániája, hogy letöltse a filmeket és ne nézze meg, hanem az, hogy a feltöltése okán előre kerüljön a torrent tracker ranglistáján.
-
bambano
titán
no, közben kikerestem:
[link] 58/2013. (II. 27.) Korm. rendelet a víziközmű-szolgáltatásról szóló 2011. évi CCIX. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról:"62. § * (1) * A víziközmű-szolgáltatás elszámolásának alapjául szolgáló vízmennyiséget hiteles és víziközmű-szolgáltató vagy megbízott vállalkozója által plombált vagy leszerelést megakadályozó zárral ellátott fogyasztásmérő berendezéssel kell mérni."
-
félisten
Persze, a társasház kifizeti az összfogyasztását, de házon belül az almérővel nem rendelkezők jóval alacsonyabb vízdíjat fizetnek, mint a mért lakások. A jogi helyzettel tisztában vagyok, hidd el. Másfél évtizeden át volt szerencsém részt venni az ezzel kapcsolatos hercehurcában, talán idén már nem az én gonjaimat gyarapítja.
A letöltéssel kapcsolatban meg mondhatnám, hogy valahol mindegy is, hogy fel- vagy letöltés, de én konkrétan letöltésről beszélek.
És a pazarlást szerintem nem jó mentegetni akkor sem, ha az sajnálatos módon a digitális jólétünk szerves része lett. Sem gyakorlati oko miatt nem (mert világgazdasági szinten is baromságnak tartom a felesleges bitkeringetést), sem elvi okok miatt.
MaCS
-
bambano
titán
" a társasház kifizeti az összfogyasztását, de házon belül az almérővel nem rendelkezők jóval alacsonyabb vízdíjat fizetnek, mint a mért lakások.": nyilvánvalóan azért, mert kevesebbet fogyasztottak.
ilyenkor azt szokták csinálni, hogy a társasházi fő mérőóra által mért mennyiségből levonják a mért lakások fogyasztását és a maradékot szétosztják valamilyen elv szerint (általában szobaszám) a vízórával nem rendelkezők között.tehát akinek van órája, az nemigen fizet többet, hiszen van órája.
itt most nem az a probléma, hogy én mentegetném a pazarlást, hanem az, hogy méretlen átalánydíjas fogyasztásnak állítasz be dolgokat, amik nem azok. a telefon, a villany, a víz az nem méretlen és nem átalánydíjas.
-
félisten
"" a társasház kifizeti az összfogyasztását, de házon belül az almérővel nem rendelkezők jóval alacsonyabb vízdíjat fizetnek, mint a mért lakások.": nyilvánvalóan azért, mert kevesebbet fogyasztottak."
Nem. Amint írtam, a méretlen lakásre esik a fogyasztás háromnegyede, pedig kb. annyi méretlen lakás van, mint mért. Ergo a méretlen lakások fogyasztása fejszámolásom szerint kb. átlag a mért lakások háromszorosa.
Az, hogy ezt hogyan szokták csinálni, illetve hogy hogyan lenne logikus, nem igazán számít, mivel ez egy konkrétan fennálló helyzet.
A többletdíj természetesen visszahat a méretlen lakásokra is, de csak áttételesen, a közös költségből -- tekintettel viszont arra, hogy a méretlen lakások többsége jóval kisebb a mérteknél, ez a túlfogyasztás jóval alacsonyabb áron számlázódik, mint a mért vízdíj. Én pedig nem tudok nem összefüggést látni eközött és a háromszoros fogyasztás között.
Teljesen igazad van abban, hogy ez nem méretlen fogyasztás, de az ott lakóknak, akiknek nincs almérőjük, annak tűnik. Számukra az, mivel nem olvasnak róla elszámolást. Ezt nem az ujjamból szopom, hanem számtalanszor volt már ebből vita lakógyűléseken. Ennek persze az oka az emberi hülyeség, de a lényeg számomra az, és ezért is hoztam itt fel, mert azért fogyasztanak felelőtlenül, mert úgy tudják, hogy nem ők fizetik meg az árát.
MaCS
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Házimozi belépő szinten
- Építő/felújító topik
- Autós topik
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Suzuki topik
- További aktív témák...
- Eladó makulátlan állapotban lévő iPhone 13 PRO MAX
- Lenovo Ideapad 1 82QD00CYHV W, cloud grey.
- Apple Watch Ultra 2 49mm Esim, Kártyafüggetlen 36 hónap Garancia, 2db vásárlása estén további
- Samsung Galaxy S22 Ultra 512Gb Dual, Kártyafüggetlen, 6 hónap Garancia
- Eladó Komplett buildem GARANCIÁLIS szinte vadonat új!
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft
Város: Debrecen
Cég: Ozeki Kft
Város: Debrecen