Az EU továbbra is elégedetlen a keresők adatkezelésével

A keresőket működtető cégeknek, a Google-nak, a Microsoft-nak és a Yahoo!-nak maximum hat hónapra kell korlátozniuk azt az időt, amíg a felhasználók keresési adatait megőrzik, illetve meg kell indokolniuk, hogy ha ennél hosszabb ideig tárolják az információkat – jelentette ki tegnap az Európai Unió adatvédelemmel foglalkozó Article 29 nevű munkacsoportja.

A munkacsoport levélben kereste meg tegnap a három vállalatot, és arra kérik őket, hogy jelöljenek ki egy független auditáló testületet, amely megvizsgálja, hogy milyen módszereket alkalmaznak az adattárolás során, s összességében gyakorlatuk megfelel-e az európai adatvédelmi szabályozásoknak. Emellett bejelentették, hogy megkeresik az Egyesült Államok Szövetségi Kereskedelmi Bizottságát (FTC), hogy indítsanak vizsgálatot annak megállapítására, hogy az adattárolási módszerek megfelelnek-e az amerikai törvényeknek.

A keresők adatvédelmi szondázása még 2007-ben kezdődött el, melynek következtében a nyomás alá helyezett vállalatok az eredeti másfél éves adatmegőrzési időt egyszer már megfelezték, ám az európai testület ezt kevésnek találta, s ennek a folyamatnak a legújabb állomása az Article 29 legújabb közleménye.

Az Európában 79 százalékos piaci részesedéssel rendelkező Google jelenleg kilenc hónapig őrzi meg az online tevékenység nyomait, ez az adatvédelmi szakértők szerint (akik a Street View gyakorlata miatt is vizsgálatot kezdeményeztek) nem tartható. A Microsoft már korábban bejelentette, hogy eleget tesznek a kérésnek, felhasználói adatokat anonimizálni fogják hat hónap után, de a sütiket és a munkamenet-azonosítókat (Session ID) meg fogják tartani másfél évig. A Yahoo! álláspontja az, hogy a gépeket azonosító adatokat, az IP-címeket 90 nap után törlik, de fenntartják maguknak a jogot, hogy hatósági kérésre rekonstruálják az egyéni logadatokat. E megoldások egyike sem felel meg az adatvédelmi csoportnak.

A cégek, mivel állításuk szerint hivatalosan nem kapták még meg a levelet, egyelőre nem reagáltak érdemben a kérésekre.

Azóta történt

Előzmények