Feldobom a lábamra a csillogós körömlakkot

Az Eötvös Károly Közpolitikai intézet megbízásából nemrég olyan – nyugodtan mondhatjuk világszínvonalú – rövid videofilmek készültek, melyek mind az internetes adatbiztonság fontosságára hívják fel a figyelmet. A klipek mindegyike azt kívánja megvilágítani a nemtörődöm vagy éppen ez ügyben szkeptikus felhasználók számára, hogy mennyi mindenre használhatók a neten keresztül megszerzett személyes adataik, illetve azt igyekeznek bemutatni, hogy a nem elég felelősségteljes nethasználat miféle kellemetlenségeket okozhat.

Az alkotások létrehozását a 2009 januárjában megindított másfél éves magyar-holland BROAD projekt (Broadening the Range Of Awareness in Data protection – Az adatvédelmi tudatosság kiterjesztése) támogatta. A filmeket nálunk a projekt célkitűzéseit támogató PET Portál közölte. A forgatókönyveket Fazakas Péter, Gergely Zoltán, Horgas Ádám és Rohonyi Gábor filmrendezők valósították meg.

Összesen öt professzionális klip jött létre, melyek közül egynek az angol változatát is elkészítették (minden film a Creative Commons 2.5-ös magyar licence alatt áll).

Csak mintaként, íme az „ari” (címe: Körömlakk, rendezte: Horgas Ádám):

A legjobb (ebből készült egy angol változat is; címe: Pizzarendelés, ACLU és Micah Laaker):

A többi videó megtekinthető a PET portál blogjában.

Azóta történt

Előzmények