Az EU a nyílt szabványokat pártolja

Neelie Kroes, az EU versenyügyi biztosa tegnap újra arra szólította fel a tagországok kormányzatait, hogy mindenképp a nyílt szabványokat részesítsék előnyben hivatalaikban, s emellett a vállalkozásoknak is ezt az utat javasolta.

Az OpenForum Europe által szervezett konferencián Brüsszelben a biztos asszony kijelentette, hogy semmi sem kötelezi az embereket vagy a vállalatokat sem, hogy egy zárt forráskódú technológiát válasszanak, ha van egy nyílt forrású alternatíva is, s Kroes úgy véli, ma nyílt szabványokat választani kifejezetten okos üzleti döntés. A beszéd szerint az Európai Bizottság mindent megtesz a jövőben is annak érdekében, hogy a nyílt technológiák terjedését támogassa.

Ezek a megjegyzések az OOXML formátum kapcsán újra fellángolt vita kommentálásaként hangzottak el, s Kroes – aki versenyügyi biztosként évek óta küzd a Microsoft monopolhelyzete, illetve -törekvései ellen – kifejezetten károsnak és drágának tartja azt a gyakorlatot, amikor egy-egy kivételes helyzetben lévő cég a saját szabványaival gyakorlatilag lezárja a fejlődés lehetséges útjait.

Azóta történt

Előzmények