Natív ODF-támogatás kerül a Microsoft Office-ba

A 2009 első félévében kiadni tervezett második szervizcsomag natív támogatást biztosít majd az Office 2007-ben a rivális OpenDocument (ODF) formátum számára – jelentette be a Microsoft. A frissítés nemcsak azt teszi majd lehetővé, hogy a redmondi cég irodai szoftverének használói megnyissanak, szerkesszenek vagy mentsenek ilyen formátumú dokumentumokat, hanem akár azt is, hogy az ODF-et tegyék alapértelmezetté. Az SP2 ugyanilyen módon fogja támogatni az Adobe PDF-et is.

Szakértők szerint a rivális dokumentumformátumok támogatásának bevezetése részben arra szolgál, hogy javítsa a szoftvervállalat megítélését az ellene folyó európai vizsgálatok során, részben pedig arra, hogy növelje a Microsoft Office esélyeit a szabványos formátumok használatát megkövetelő állami hivatalok tenderein. A cég egyik illetékese az InformationWeek-nek a következőképpen indokolta a döntést: „Le szeretnénk zárni a politikai vitát, hogy végre arra koncentrálhassunk, ami a felhasználóknak a legfontosabb, és konkrét lépéseket tegyünk az igényeik kielégítésére.”

Sajátos, hogy a szabványos megoldások iránti elkötelezettség ellenére a Microsoft az SP2-ben még nem fogja tudni bevezetni saját Open XML (OOXML) dokumentumformátuma ISO-szabvány szerinti változatának támogatását. Ennek az az oka, hogy a szabványosítás során számos változtatás történt, és ezeket úgy kell implementálni, hogy biztosítsák a kompatibilitást az Office 2007-ben ma használt korábbi verzióval – ez pedig időigényes munka. A szabványos OOXML először várhatóan az Office következő kiadásában, a ma Office 14 kódnéven ismert irodai csomagban bukkan majd csak fel – ennek megjelenése 2010 körül várható.

Hiszik, ha látják

A szoftvervállalat azt is bejelentette, hogy csatlakozik az ODF-et kidolgozó Organization for the Advancement of Structured Information Standards (OASIS) szervezet azon technikai bizottságához, amely az ODF következő verzióján dolgozik, és részt fog venni az ODF karbantartását végző ISO/IEC munkacsoport munkájában is, illetve csatlakozik ahhoz a hamarosan megalakuló csoporthoz is, amely a formátumok közötti átjárhatóság biztosításáért felel majd.

A vállalat nyitását az ODF mellett elkötelezett szervezetek és az Európai Bizottság is visszafogott lelkesedéssel és kételyekkel fogadta. A Free Sofware Foundation (FSF) európai tagozata és az Open Document Format Alliance is úgy véli: „az irány jó”, de megítélni a lépést csak az után lehet majd, hogy látták a megvalósítást. „A kormányok valós eredményeket várnak, nem sajtóközleményekben megfogalmazott ígéreteket” – mondta Marino Marcich, az utóbbi szervezet ügyvezetője a BBC-nek. Az Európai Bizottság közleményében pedig az szerepel, hogy bár üdvözölnek minden olyan lépést, amely az interoperabilitást szolgálja, meg fogják vizsgálni, hogy a mostani bejelentés valóban ezt célozza-e.

Az Office régebbi változataiban – a 2003-ban vagy az XP-ben – továbbra sem lesz natív ODF-támogatás, ezeket a Microsoft közreműködésével fejlesztett, nyílt forrású Open XML-ODF Translator kiegészítő manuális telepítésével lehet megtanítani a formátum kezelésére.

Azóta történt

Előzmények