Az EU először alkalmaz szankciókat kibertámadások elkövetőivel szemben

A szankciók utazási tilalomból és pénzeszközök befagyasztásából állnak.

Az Európai Unió Tanácsa úgy határozott, hogy korlátozó intézkedéseket alkalmaz hat olyan emberrel és három olyan szervezettel szemben, akik, illetve amelyek különböző kibertámadásokért felelősek vagy részt vettek azokban.

Hirdetés

Az unió először alkalmazza a kibertámadások elkövetőire vonatkozó, 2019 májusában létrehozott szankciórendszert – közölte az uniós tanács csütörtökön.

A hat egyén és három szervezettel szemben foganatosított korlátozó intézkedéseket az unió a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) elleni online támadás, valamint a WannaCry, a NotPetya és az Operation Cloud Hopper néven ismert támadások elkövetése miatt hozta.
A szankciók utazási tilalomból és pénzeszközök befagyasztásából állnak. Emellett uniós állampolgároknak és szervezeteknek tilos pénzeszközöket a jegyzékbe vettek rendelkezésére bocsátani.

A szankciók az Európa Unió, illetve tagállamai ellen irányuló rossz szándékú kibertevékenységek megelőzését, az ilyen tevékenységektől való elrettentést és az ezekre adandó válaszintézkedések meghozatalát lehetővé tévő uniós kiberdiplomáciai eszköztár részét képezik – közölték.

Josep Borrell, az Európai Unió (EU) kül- és biztonságpolitikai főképviselője közleményében kijelentette: elfogadhatatlan a kibertérben tapasztalt rosszindulatú magatartás, ugyanis aláássa a nemzetközi biztonságot és stabilitást, valamint csorbítja az internet és az információs és kommunikációs technológiák használatának előnyeit.

Az EU felszólít minden országot, hogy működjön együtt a nemzetközi béke és stabilitás érdekében, és kellő gondossággal hozzon megfelelő intézkedéseket a rosszindulatú kibertevékenységeket folytatókkal szemben – tette hozzá Borrell.

Azóta történt

Előzmények