Az EU fertőtlenítő robotokkal támogatja a kórházakat

Mindenhová nem jut, és egyelőre azt sem tudni, hogy hogyan választják ki a kétszáz kedvezményezettet.

Az Európai Bizottság (EB) ma közleményben jelentette be, hogy a koronavírus elleni küzdelem segítése érdekében 200 fertőtlenítő robotot vásárolnak, melyeket majd szétosztanak a tagállamok kórházai számára.

A szükséges, maximum 12 millió eurós célzott forrást a koronavírus-járvány leküzdését segítő finanszírozó szervezet, a Szükséghelyzeti Támogatási Eszköz (Emergency Support Instrument – ESI) biztosítja.

A közlemény kitér arra, hogy igényekre adnak választ, ugyanis a legtöbb tagállamból kaptak olyan jelzéseket, hogy nagy szükség lenne ezekre – a már sok helyen és régóta – használt robotokra, melyek ultraibolya fény segítségével egy-egy betegszobát egy, a helységen kívül tartózkodó operátor segítségével nagyjából 15 perc alatt képesek fertőtleníteni.

Margrethe Vestager, az EB digitális korszakért felelős ügyvezető alelnöke a döntés kapcsán elmondta, hogy ez egy fontos lépés a kórházi fertőzések elkerülése érdekében, és hasonlóképp nyilatkozott Thierry Breton, a belső piacért felelős biztos is.

Pontos dátum nincs, a közleményben csak annyi szerepel, hogy a robotokat a következő hetekben szállítják ki.

Azóta történt

Előzmények