Az EU szerint nincs gond a felhős versennyel

Az EB versenyjogi biztosa szerint nincsenek versenyjogi aggályok, ez pedig az európai Gaia-X-nek köszönhető.

Az EU trösztellenes hatóságát egy ideje aggasztja, hogy valószínűleg az európai felhőpiacon is gond van a versennyel.

Ennek kapcsán az EB versenyjogi biztosa, Margrethe Vestager nemrég kijelentette, hogy az Amazon, a Microsoft és a Google jelenleg nem jelentenek versenyjogi aggályokat a régióban, méghozzá a helyi Gaia-X kezdeményezés miatt.

A felhős szektor hatalmas kereslettel találkozott az utóbbi időben, a tech cégek növekedését nagyban segíti: az AWS az Amazon bevételeinek 13, az Azure a Microsoft bevételeinek 37 százalékát adta tavaly. A kisebb riválisok ugyanakkor egyre elégedetlenebbek, a német NextCloud, a francia OVHcloud és két másik cég is panaszt nyújtott be a Microsoft felhős gyakorlatai ellen.

Vestager szerint egyelőre nincs miért aggódni a piaci pozíciók visszaélése kapcsán, a Gaia-X projekt ugyanis biztonságos és hatékony környezet teremtését célzó projekt, amely csökkenti az EU függőségét az amerikai óriásokkal szemben, és így növeli a versenyt.

Korábbi iparági tanulmányok szerint egyes szoftvercégek szerint tisztességtelen feltételek mellett lehet csak hozzáférni a felhős infrastruktúrához, tisztességtelen licencfeltételekkel és odacsomagolt szoftverekkel.

Azóta történt

Előzmények